Két magyar érem is született az U20-as birkózó Európa-bajnokságon

Nyikos Veronika, birkózás
Nyikos Veronika (pirosban) legyőzhetetlen volt
Vágólapra másolva!
Nyikos Veronika révén egy arany-, míg Borsos Viktória révén egy bronzérmet szerzett a magyar csapat az U20-as birkózó Európa-bajnokságon. Elekes Enikő pénteken ugyancsak aranyéremért fog szőnyegre lépni.

Nyikos Veronikának (76 kg, Dunaújvárosi KSE-KIMBA) szerdán a lengyel Daniela Tkachukon (10–8) és a német Laura Kühnön (8–5) át vezetett az útja a csütörtök esti döntőig, amelyben az ukrán Marija Orlevics állt vele szemben. Az első akciót az ukrán hajtotta végre (0–2), ám ezt követően Nyikos átvette az irányítást, három levitellel teljesen megérdemelt, gyönyörű győzelmet aratott (6–2), és kadetkorúként lett U20-as Európa-bajnok, számol be a Magyar Birkózószövetség közleménye.

Nyikos Veronika (pirosban) legyőzhetetlen volt Forrás: MBSZ

Az U15-ös Eb-győztes Borsos Viktória (59 kg, Kispest NSI-KIMBA) szerdán az első meccsén 8–4-re győzött a német Luna Rothenberger ellen, majd a fináléba jutásért 5–1-re kikapott a török Ebru Dagbasitól, tehát csütörtökön a harmadik helyért küzdhetett, mégpedig a tavalyi U20-as Eb-n harmadik cseh Anna Michalcovával szemben. Borsos kézben tartotta az összecsapást, levitelekkel magabiztos, 8–0-s sikert ért el, és ezzel együtt bronzérmes lett.

Borsos Viktória (pirosban) magabiztosan nyerte a bronzmeccset Forrás: MBSZ

Csütörtök délelőtt megkezdődött a női birkózók második programcsomagja. 2018 óta veretlen U17-es világ- és Európa-bajnokunk, Elekes Enikő (65 kg, KSC-KIMBA) ezúttal is kiválóan birkózott, a svéd Nora Svenssont technikai tussal (10–0) verte, majd az olasz Veronica Braschit 9–0-ra legyőzve bejutott a péntek esti döntőbe, amelyben elsőévesként néz farkasszemet a súlycsoport és a junior korosztály tavalyi Eb-aranyérmesével, az ukrán Manola Szkobelszkával.

Elekes Enikő aranyéremért birózhat Forrás: MBSZ

Virág Zsófia (72 kg, Soltvadkerti TE-KIMBA) az olasz Fabiana Dattilo (10–2), majd román Paula Rotaru (10–4) ellen elért sikerével bejutott az elődöntőbe, ám ott az ukrán Irina Zablocka már túl nagy falatnak bizonyult (10–0), így pénteken a bronzéremért léphet szőnyegre.

Soliman Yasmine (62 kg, PEAC-KIMBA) egy-egy győzelemmel és vereséggel, Matyi Vivien (53 kg, ESMTK-KIMBA), valamint Béres Adrienn (57 kg, BHSE) pedig egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Ahogyan Szenttamási Róza (55 kg, Csepel TC-KIMBA) is, aki a vigaszágon 11–2-re kikapott az olasz Immacolata Danisétől.