Még nem dőlt el, hogy Magnus Carlsen hajlandó-e sakkozni a világbajnoki címért

Horizontal
Magnus Carlsen
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke bízik benne, hogy a kilenc éve világbajnok norvég Magnus Carlsen hajlandó lesz kiállni a jövő évi címvédő páros mérkőzésre a világbajnokjelöltek jelenleg is zajló tornájának győztesével.

Arkagyij Dvorkovics azzal együtt is derűlátó, hogy Carlsen korábban azt nyilatkozta: egyedül a francia színekben versenyző, iráni Alireza Firouzjával ülne asztalhoz, más vetélytárs nem motiválja. Csakhogy a 19 éves Firouzja, aki a világranglista harmadik helyezettje, éppenséggel gyengélkedik a világbajnokjelöltek nyolcfős madridi tornáján, amelyen a 12. forduló után az utolsó pozíciót foglalja el, és már semmiképpen sem végezhet az élen.

Még nem tudni, Magnus Carlsen vállalja-e a címmecsset Forrás: AFP/Olaf Kraak

A FIDE szabályai szerint a jelöltek legjobbja hívhatja ki a világbajnokot, de a nemzetközi szövetség Carlsen "fenyegetése" nyomán kinyilvánította: ha a norvég nem vállalja a címmeccset, akkor a sakkvilág koronájáért a jelöltek tornájának első két helyezettje egymással fog megvívni.

Madridban a vasárnapi folytatás és a hétfői 14., utolsó forduló előtt az orosz Jan Nyepomnyascsij vezet, előnye két pont közvetlen üldözőivel szemben, így már biztos győztesnek tűnik. Carlsen vele szemben védte meg legutóbb - magabiztosan - a vb-címét tavaly decemberben.