A CAS elutasította a fellebbezést, kikerülhet a lovaglás az öttusából

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, öttusa, MAROSI Ádám
Tokió, 2021. augusztus 7. Marosi Ádám a férfi öttusázók lovaglás versenyszámában a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokió Stadionban 2021. augusztus 7-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a Dán Öttusa Szövetség fellebbezését, amit a nemzetközi sportági szövetség (UIPM) azon határozata ellen nyújtott be, mellyel kivette a versenyszámok közül a lovaglást.

A UIPM végrehajtó bizottsága tavaly novemberben közölte, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a közgyűlés - a nemzetközi tiltakozás ellenére - helyben hagyta azt. A dánok februárban fordultak a CAS-hoz és kérték a döntés érvénytelenítését, mivel szerintük a végrehajtó bizottságnak nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet.

"Valamennyi bizonyíték áttanulmányozását követően a CAS elutasította a fellebbezést, és a megtámadott határozat érvényességét megerősítette" - írta a lausanne-i székhelyű bíróság csütörtökön közzétett ítéletében.

A CAS elutasította a fellebbezést, kikerülhet a lovaglás az öttusából Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. A NOB végrehajtó bizottsága decemberben bejelentette, hogy - a súlyemelés és az ökölvívás mellett - az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A testület közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

A UIPM májusban tudatta, hogy az akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, melynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. A világszövetségnek ez év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, hogy melyik sportág kerül be a lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania azt, hogy a sportág biztonságos, mindenkinek hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A UIPM közgyűlése a tesztelési időszak után, novemberben foglal véglegesen állást. Az ötkarikás programba - kedvező NOB-döntés esetén - jövőre kerülhet vissza a sportág.

A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az ötkarikás játékok műsorában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán - egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, másfél-két órás blokkokban zajlanak a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek. A magyarok eddig kilenc arany-, nyolc ezüst- és hat bronzérmet nyertek ebben a sortágban olimpiákon.