Fejre állt a rózsaszín trikós, de így is megnyerte a szakaszt - videó

WIELRENNEN, CYCLISME, LUIK BASTENAKEN LUIK, LA DOYENNE, LBL, VRO Horizontal
Dutch Annemiek van Vleuten of Movistar Team pictured in action during the women elite race of the Liege-Bastogne-Liege one day cycling event, 142,1km from Bastogne to Liege, Sunday 24 April 2022, in Liege. BELGA PHOTO JASPER JACOBS (Photo by JASPER JACOBS / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A rózsaszín trikós Annemiek van Vleuten bukással együtt is fölényes győzelmet aratott a női Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny pénteki szakaszán, Vas Kata Blanka 64. lett.

A csütörtöki hegyi befutós etap után ezúttal két nehéz emelkedő és lejtmenetes véghajrá várt a mezőnyre. A három napja bukásba keveredett Vas Kata Blanka az első mászásnál maradt le az esélyesektől, és végül 24 perc feletti lemaradással ért célba.

Az esélyesek csoportjából a második helyen az összetett első három helyezettje, a rózsaszín trikós Annemiek van Vleuten, a spanyol bajnok Mavi García és az olasz Marta Cavalli indult meg a szökésből a szakaszt vezető, a prológon győztes Kristen Faulkner után. Az amerikai utolérése előtt az eddig második García megrogyott, és Cavalli sem sokáig tudta tartani a lépést a tokiói olimpián az időfutamban arany-, a mezőnyversenyben ezüstérmet nyert Van Vleutennel.

A Movistar holland klasszisa a záró lejtmenetben elesett, ám bravúros mentésének köszönhetően nem ütötte meg magát jelentősen, és még ezzel együtt is magabiztos, közel egyperces előnnyel szerezte meg idei második Giro-szakaszsikerét. Így két etappal a vége előtt jó esélye van rá, hogy 2018 és 2019 után harmadszor is megnyerje az olasz körversenyt a 39 esztendős Van Vleuten. A másodikként célba ért Cavalli összetettben is ezt a pozíciót vette át Garcíától.

A díjátadón a csütörtöki naphoz hasonlóan ezúttal is részt vett Francesco Moser világbajnok és Giro d'Italia-győztes korábbi olasz kerékpáros kiválóság.

Szombaton a királyetap, a San Michele All'Adige és San Lorenzo Dorsino közötti 112,8 kilométer megtétele vár mezőnyre. A viadal vasárnap az Abano Terme és Padova közötti 90,5 kilométeres szakasszal zárul.

Eredmények (a procyclingstats szakportál adatai alapján):
8. szakasz, Rovereto-Aldeno, 104,7 km:
1. Annemiek van Vleuten (holland, Movistar) 3:03:16 óra
2. Marta Cavalli (olasz, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) 59 másodperc hátrány
3. Elisa Longo Borghini (olasz, Trek-Segafredo) 1:38 p h.
4. Kristen Faulkner (amerikai, BikeExchange-Jayco) 1:45 p h.
.6. Mavi García (spanyol, UAE) 3:01 p h.
...64. Vas Kata Blanka (SD Worx) 24:39 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Van Vleuten 21:17:18
2. Cavalli 2:13 perc hátrány
3. García 3:42 p h.
...50. Vas 55:29 p h.