Pogacar megzuhant a szakasz utolsó emelkedőjén, elveszítette a sárga trikót

WIELRENNEN, CYCLING, CYCLISME, TDF, RONDE VAN FRANKRIJK, LETOUR, Horizontal
Danish Jonas Vingegaard of Jumbo-Visma crosses the finish line to win stage eleven of the Tour de France cycling race, a 149km race from Albertville to Col du Granon Serre Chevalier, France, on Wednesday 13 July 2022. This year's Tour de France takes place from 01 to 24 July 2022. BELGA PHOTO DAVID PINTENS - UK OUT (Photo by DAVID PINTENS / BELGA MAG / Belga via AFP)
Vágólapra másolva!
A sárga trikós szlovén Tadej Pogacar nagyon megrogyva közel három percet kapott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 11. szakaszán, amelyet a dán Jonas Vingegaard nyert meg, így a dán hegyimenő összetettben is átvette a vezetést.

Szerdán Albertville-ben, az 1992-es téli olimpia helyszínén volt a rajt, az ötszörös Tour-győztes Bernard Hinault újra meggyújtotta a lángot, majd a versenyigazgató autójából tekintette meg a 152 kilométeres távot.

A mezőny egy második kategóriás emelkedővel "melegített" a nagy hegyek, az első kategóriás Col du Télégraphe (11,9 km hosszúság, 7,1 százalék átlagmeredekség, 1566 méteres tengerszint feletti magasság), valamint két kiemelt kategóriás emelkedő, az ikonikus Col du Galibier (17,7 km, 6,9 százalék, 2642 m) és végül befutó a Col de Granon (11,3 km, 9,2 százalék, 2413 m) tetején.

A mintegy 4000 méter szintemelkedésű szakasz elején a terepkerékpárban és klasszikusokon kiváló Mathieu van der Poel és a zöld trikós Wout van Aert kettőse tekert el, hozzájuk zárkózott egy nagyobb csoport, ezáltal húszfős élboly alakult ki - benne a 2019-es Tour de Hongrie-t megnyerő lett Krists Neilandsszal - öt perces előnnyel.

Az emelkedők mellett a magas hőmérséklet - a rajtnál 29 fokot mértek - is rostálta a kilencperces előnyt kidolgozó élcsoportot és a mezőnyt is: leszakadása után

feladta a versenyt a Giro d'Italián is szerepelt, a visegrádi nyitóetapot megnyerő Van der Poel is.

Az esélyesek között már a Col du Télégraphe-on megindultak a támadások, az összetett második helyére kedden előrelépő német Lennard Kämna megúszott. Az összetett esélyesei hatvan kilométerre a cél előtt négyen maradtak együtt: a legutóbbi két kiírásban diadalmaskodó, most is sárga trikós Pogacart sorozatos támadásokkal tette próbára a Jumbo-Visma két társkapitánya, Vingegaard és a háromszoros Vuelta a Espana győztes szlovén Primoz Roglic, valamint a 2018-as nyertes brit Geraint Thomas az idei Tour legmagasabb pontjáig vezető emelkedőn.

Az akciók után megpihenő négyest utolérte néhány korábban leszakított rivális, a sort újra Roglic rángatta meg, majd ő maga szakadt le. Pogacar is ritmust váltott, vele csak Vingegaard tartott ki, a többieknél érezhetően erősebb kettősük többször leszakította a riválisokat, ám lejtmenetben újra összerázódtak.

A hegyre a szökevénycsoportból a francia szurkolók örömére a cél előtt 52 kilométerrel meginduló Warren Barguil ért fel elsőként, a Tour programjába 1986 után visszatérő záró emelkedőt pedig bő négyperces előnnyel kezdte meg, ugyanakkor a győzelemre nem volt esélye. A szurkolók sorfala között ugyanis előbb a kolumbiai Nairo Quintana, majd Jonas Vingegaard támadott. Utóbbival bár akart, nem tudott menni a hegy alján még mosolygó Pogacar, aki tőle még nem látott módon rogyott meg, ezt kihasználva sorra hagyták ott az ellenfelei.

A tavaly összetettben második Vingegaard - csapata egész napi kiváló munkáját megkoronázva - megnyerte a fordulatokban és izgalmakban bővelkedő, rendkívül nehéz szakaszt, amely pályafutása első háromhetes etapsikere.

A 25 esztendős dán 2 perc 51 másodpercet adott Pogacarnak, aki beérkezése után gratulált a dánnak.

Második helyre Bardet lépett fel összetettben, hátránya több mint két perc Vingegaard mögött. Pogacar a harmadik helyre csúszott vissza, Thomas a negyedik, míg Quintana nagyot előrelépve az ötödik.

A dánJonas Vingegaard a célban Forrás: Belga via AFP/fotodp.be/David Pintens

"A csapat fantasztikus volt, különösen Primoz. A kapitányok egyike, és mindent beleadott, megmutatta, milyen nagylelkű, egy nagyszerű kerékpáros" - értékelt Vingegaard. Kiemelte: a Touron szakaszt nyerni és a sárga trikót felölteni mindig is az álma volt. "Tadej valószínűleg a világ legjobb kerékpárosa, hihetetlen, hogy sikerült átvenni tőle a sárga trikót. Mindent meg fog tenni, hogy visszaszerezze, ahogy én is mindent beleadok majd, hogy megtartsam" - tette hozzá.

Második helyre Bardet lépett fel összetettben, hátránya több mint két perc Vingegaard mögött. Pogacar a harmadik helyre csúszott vissza, Thomas a negyedik, míg Quintana nagyot előrelépve az ötödik.
Pogacar elismerte, hogy ezúttal alulmaradt, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy tovább fog harcolni sorozatban harmadik Tour-győzelméért. Elárulta, a Galibieren - amelyre a következő etapon is fel kell tekerni - még jól érezte magát, és tudta tartani magát a folyamatos támadások ellenére is.

"Az egész Jumbo-Visma rendkívül erős volt, aztán a Granonra menet hirtelen nem éreztem jól magam. Ez nem az én napom volt, de folytatom a harcot, most már én vagyok az, aki támadni fog" - szögezte le.

Eredmények:

11. szakasz, Albertville-Le col de Granon, 152 km, hegyi befutó:
1. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) 4:18:02 óra
2. Nairo Quintana (kolumbiai, Arkea-Samsic) 59 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, DSM) 1:10 perc hátrány
4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 1:38 p h.
5. David Gaudu (francia, Groupama-FDJ) 2:04 p h.
6. Adam Yates (brit, Ineos Grenadiers) 2:10 p h.
7. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 2:51 p h.

Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 41:29:59 óra
2. Bardet 2:16 perc hátrány
3. Pogacar 2:22 p h.
4. Thomas 2:26 p h.
5. Quintana 2:37 p h.
6. Yates 3:06 p h.
7. Gaudu 3:13 p h.

Csütörtökön - a franciák nemzeti ünnepén - a Brianconból induló 165,5 kilométeres királyetap és a legendás Alpe d'Huezen újabb hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg jövő vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.