Szilágyi Áron döntős a kairói vívó-világbajnokságon

SZILÁGYI Áron
Tokió, 2021. július 24. Szilágyi Áron (j) ünnepel, miután győzött a georgiai Sandro Bazadze ellen a férfi kardozók egyéni versenyének elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. július 24-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron döntős a kairói vívó-világbajnokságon, miután az elődöntőben 15-11-re legyőzte a grúz Sandro Bazadzét.

Szilágyi a legjobb 64 között átgázolt a kuvaiti Amaar Alammarin, majd a legjobb 32 között egy rendkívül kiélezett összecsapáson 15-13-ra legyőzte a kínai Hszü Jing-mingt. A nyolcaddöntőben aztán a honfitársával, a 2017-ben világbajnoki címet nyerő Szatmári Andrással került szembe, akit szintén a vártnál könnyebben győzött le.

Szilágyi Áron és az olasz Pietro Torre asszója a kairói vívó-világbajnokságon Forrás: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A negyeddöntőben az olasz olasz Pietro Torre került Szilágyi útjába, de alighogy elkezdődött az asszó, már 5-0 állt az eredményjelzőn a magyar javára, aki végül nagyon simán nyerte az összecsapást, ezzel pedig bejutott a legjobb négy közé és biztossá vált, hogy érmes lesz a kiírói vívó-világbajnokságon.

Az elődöntőben az a grúz Sandro Bazadze várt Szilágyira, akit a magyar vívó a tavaly nyári tokiói olimpián az elődöntőben legyőzött, az idei Európa-bajnokságon viszont épp a grúz állította meg Szilágyit a 32 között.

A tokiói elődöntőben Szilágyi rendkívül kiélezett csatában verte a hatalmas termetű Bazadzét. Kettejük asszója megint rendkívül kiélezetten indult, ugyanis Szilágyi vitte be az tust, de a grúz azonnal egyenlíteni tudott, majd 3-3 után a vezetést is megszerezte. A folytatásban is ment az adok-kapok, a két vívó fej-fej mellett haladt.

Először aztán Szilágyi Áron tudott kétpontos vezetést kiharcolni 7-5-nél, majd néhány pillanattal később megszerezte a nyolcadik pontját is, Bazadze pedig egyre feszültebbnek tűnt.

Egy rövid szusszanás után a grúz gyorsan bevitt két tust, de mielőtt feljöhetett volna, Szilágyi visszaállította a hárompontos különbséget. Ez után megint Bazadze pillanatai következtek, aki visszajött 10-9-re, de egyenlíteni megint nem tudott, mert Szilágyi ismét extrát nyújtott, és gyors egymásutánban bevitt hármat, így a magyar vívó elhúzott 13-9-re és karnyújtásnyira került a vb-döntőtől.

A végén Bazadze még mindent bevetett, folyamatosan próbált nyomást gyakorolni a bírókra, de esélye sem volt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron ellen, aki 15-11-re megnyerte az asszót, ezzel pedig bejutott a döntőbe, ahol megnyerheti pályafutása első világbajnoki címét.

Szilágyi a fináléban azzal a francia Maxime Pianfettivel találkozik, akinek még egyetlen világkupa-érme sincs és még sosem vívott emelt páston.