Vágólapra másolva!
Tadej Pogacar nyerte hegyi befutóban a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, amelyen a dán Jonas Vingegaard megőrizte magabiztos előnyét összetettben.

Az elmúlt két kiírásban győztes Pogacar két csapattársat vesztett a keddi etapon: a gyomorproblémákkal küszködő spanyol Marc Soler időtúllépés miatt, míg eddigi legfontosabb hegyi segítője, a pöttyös trikót korábban kétszer elhódító lengyel Rafal Majka egy technikai probléma okozta combsérülés miatt szállt ki. A belga Tim Wellens koronavírus-fertőzés miatt adta fel a viadalt.

Az így 144 fősre zsugorodott mezőnyre szerdán a Saint-Gaudens-ból induló 130 kilométeren egy második és három első kategóriás emelkedő várt, utóbbiak közt a hegyi befutó a Peyragudes-ön.
A szakasz rövidsége miatt nehezen alakult ki szökés, végül el tudott tekerni egy nagyobb csoport, benne a hat perc lemaradással álló, öt éve a Peyragudes-ön szakaszt nyerő francia Romain Bardet-val. Az esélyesek csoportja így nem engedhette messzire az élbolyt, amelyet a megfogyatkozott UAE vezetett. Az emelkedők és a magas tempó folyamatosan rostálta a sárga trikós csoportját, amely sorra fogta be a szökevényeket. Az utolsó előtti hegyen a címvédőért dolgozó amerikai Brandon McNulty szakított le mindenkit, csak Vingegaard és Pogacar maradt vele, utolsóként a harmadik helyen álló, 2018-as nyertes brit Geraint Thomas maradt le.

Pogacar még a csúcs előtt támadott, ezt Vingegaard visszaverte, és mivel a lejtmenetben együtt maradtak, a döntés az 1580 méter magasan fekvő célig vezető 8 kilométer hosszú, 7,8 százalék átlagmeredekségű Peyragudes-re maradt.

Tadej Pogacar nyerte a 17. szakaszt Forrás: Belga via AFP/David Stockman

McNulty a szurkolók sorfala között egészen az utolsó 300 méterig vezetett az idei francia körverseny két legerősebb bringása előtt, és előbb Pogacar, majd Vingegaard indult meg.

Végül a szlovén versenyző bizonyult gyorsabbnak - ezzel idei harmadik, pályafutása kilencedik Tour-etapsikerét aratta -, ám csupán a négy másodperc időjóváírással csökkentette hátrányát a végig higgadt dán éllovas mögött.

A több mint kétperces hátránnyal negyedikként célba érő Geraint Thomas fontos lépést tett az összetett harmadik helyének bebiztosítása felé.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy a belga Wout van Aert behozhatatlan előnyre tett szert a pontversenyben, azaz ha célba ér vasárnap Párizsban, akkor övé lesz a zöld trikó.

Eredmények:
17. szakasz, Saint-Gaudens - Peyragudes, 130 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:25:51 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) azonos idővel
3. Brandon McNulty (amerikai, UAE) 32 másodperc hátrány
4. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadies) 2:07 perc hátrány
Az összetett élcsoportja:
1. Vingegaard 67:53:54 óra
2. Pogacar 2:18 perc hátrány
3. Thomas 4:56 p h.

Csütörtökön a Lourdes és Hautacam közötti 143,5 kilométeres távon újabb pireneusi hegyi befutó vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely összesen 3328 kilométert teker, amíg vasárnap Párizsban a hagyományok szerint célba ér a Champs-Élysées-n.