Elismerte vereségét a kétszeres Tour de France-győztes

cycling Horizontal
Jumbo-Visma team's Danish rider Jonas Vingegaard (L) wearing the overall leader's yellow jersey and UAE Team Emirates team's Slovenian rider Tadej Pogacar wearing the best young rider's white jersey cycle in a breakaway during the final kilometers of the 18th stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 143,2 km between Lourdes and Hautacam in the Pyrenees mountains in southwestern France, on July 21, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A kétszeres bajnok Tadej Pogacar a Tour de France utolsó kőkemény hegyi szakasza után egyértelműen kijelentette, hogy számára csütörtökön véget ért a verseny, és gratulált a sárga trikót viselő Jonas Vingegaardnak.

Az idei Tour de France-on számos emlékezetes pillanatban vizsgáztak jelesre a kerékpárosok sportszerűségből, és ez hatványozottan így volt a csütörtöki utolsó igazi hegyi szakaszon. A 141 fősre fogyatkozó mezőnyre csütörtökön a zarándokhelyként ismert Lourdes-ból induló 143,5 kilométeres nehéz távon a kiemelt kategóriás Col d'Aubisque, az első kategóriás Col de Spandelles, majd hegyi befutó várt az ugyancsak kiemelt kategóriás Hautacamon.

A nap során láthattuk, ahogy az összetettben vezető Jonas Vingegaard (Team Jumbo-Visma) bevárta legnagyobb riválisát, közvetlen üldözőjét, Tadej Pogacart (UAE), aki mindent megpróbált, támadott, de a végén még újabb másodperceket kapott a rendíthetetlen dántól. Ezek után, a célba érést követően a kétszeres bajnok elismerte a vereségét. De ezt is roppant sportszerűen tette.

Ők (a Jumbo) jó munkát végeztek ezen a versenyen. Gratulálok nekik, nagyon erősek voltak. Ma a legerősebb nyert és szerintem összetettben is így lesz."

A sárga trikós Vingegaard a fehér mezes Pogacar minden támadására válaszolni tudott Forrás: AFP/Thomas Samson

"Rendben vagyok. Hirtelen esés volt, de épp olyan gyorsan vissza is ültem a bringára. Van néhány horzsolásom, de jól vagyok" - mondta a még mindig csak 23 éves, így a legjobb fiatalnak járó trikót minden bizonnyal megnyerő Pogacar az Eurosportnak.

"Ez egy nagyon kemény szakasz volt, nagyon örülök, hogy nyerni tudtam. Két nap viszont még hátra van Párizsig. Koncentráltnak kell maradnunk és napról napra haladni" - fogalmazott Vingegaard, aki azt is elmondta, hogy reggel azt mondta a barátnőjének és a lányuknak, hogy értük szeretne nyerni.

A 2022-es Tour legszebb pillanata:

"Szerencsére nagyon erős csapatom van, meg kell köszönnöm nekik. Hihetetlenek voltak. Wout (van Aert) még Pogacart is lerázta a végén. (Sepp) Kuss fantasztikus volt, de mindenki más is..." - osztotta meg a dicsőséget a sokat dolgozó csapattársakkal a dán.

A mezőnyre pénteken már egy könnyebb sík szakasz vár, Castelnau-Magnoac és Cahors között 188,3 kilométert kell balesetmentesen letekerniük. Szombaton egy egyéni időfutam következik, amiben Vingegaard majdnem olyan jó, mint Pogacar, míg vasárnap a hagyományos párizsi befutóval ér véget a Tour de France.