Vágólapra másolva!
A profi sportolók és a sikeres sportvezetők gyakran példaképek mások számára, hiszen emberfeletti teljesítménnyel érnek el elképesztő eredményeket. Sokszor előfordult azonban, hogy egy magasan jegyzett, világhírű klasszis vagy sportdiplomata lerombolta a róla kialakított képet, ugyanis kiderült, hogy tisztességtelen módon próbált előnyhöz jutni. Nemrég egy sikeres teniszedző kapott 12 éves eltiltást, mert mérkőzések végkimenetelét manipulálta. Ennek kapcsán - természetesen a teljesség igénye nélkül - összegyűjtöttük a sportvilág legmegdöbbentőbb és legemlékezetesebb csalásait.

Megúszta a börtönbüntetést a két korrupt futballvezér, Joseph Blatter és Michel Platini

Idén júniusban Svájcban, a bellinzonai szövetségi bíróságon kezdődött el az évszázad labdarúgópere. A vádlottak padján a két bűnöző és csaló egykori futballvezér, Joseph Blatter (FIFA) és Michel Platini (UEFA) ült.

A két korábbi sportvezetőnek azért kellett felelnie, mert a FIFA 2011-ben kétmillió dollárt fizetett ki Platininek. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség 2015-ben hűtlen kezelésre hivatkozva - a szervezet szerint az "indokolatlan" kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt - Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) később négy évre csökkentette a játékosként háromszoros aranylabdás Platini büntetését.

Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, jelenleg a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltását tölti, és ennek októberi lejárta után életbe lép az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki a FIFA etikai bizottsága. Platini elnöki tanácsadó volt Blatter első ciklusában, 1998 és 2002 között, a francia sportdiplomata 2011-ben nyújtotta be a tevékenysége utáni számláját.

Joseph Blatter és Michel Platini a labdarúgásban valószínűleg már nem kapnak szerepet, de a börtönbüntetést megúszták Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marcus Brandt

Már a tárgyalás első napja is drámai pillanatokat hozott, ugyanis Blatternek kellett volna vallomást tennie, de ő ezt megtagadta.

A 86 éves svájci sportdiplomata mellkasi fájdalmakra panaszkodott és jelezte a bírónak, hogy nem kap levegőt. "A fájdalom állandó, visszatér és nem kapok levegőt" - suttogta. A bíró elhitte a panaszkodást és egy nappal elhalasztotta Blatter meghallgatását, ám később kiderült, hogy a korábbi FIFA-elnök a tárgyalás előtt még találkozott a nemzetközi sajtó képviselőivel, és akkor még semmi baja nem volt, jókedvűen beszélgetett az újságírókkal.

Az ügyészség aztán a múlt hónap közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és a 67 éves Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt, majd július 8-án megszületett a végleges ítélet. A svájci szövetségi büntetőbíróság végül mindkettejüket felmentette, pedig a vádak alapján akár öt évnyi börtönbüntetést is kaphattak volna.

Aján Tamás örökös eltiltást kapott

Idén júniusban dőlt el, hogy doppingszabályok súlyos megsértése miatt örökös eltiltással sújtották Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) korábbi elnökét.

A 83 éves magyar sportdiplomata 1976-tól főtitkára, majd 2000-től 2020-as visszalépéséig elnöke volt a szervezetnek.

A CAS szerint Aján többször is szabálysértést követett el azzal, hogy doppingeseteket tussolt el vagy nem engedte, hogy az adott eljárást lefolytassák.

Az IWF volt alelnökét, a román Nicu Vladot bűnrészesség miatt szintén örökre eltiltották a sportvezetői tevékenységtől.

áll a CAS közleményében.

Aján Tamás örökös eltiltást kapott Forrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Ibrahim Yozoglu

A súlyemelő botrányt az ARD német televízió dokumentumfilmje robbantotta ki még 2020 januárjában. A később az ügy kivizsgálásával megbízott Richard McLaren jelentésében megalapozottnak találta az Ajánnal szemben felhozott vádakat.

A McLaren-jelentés szerint Aján Tamás "a félelem kultúrájával" irányította az IWF-et, többek között 40 pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra

késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon, és 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni.

Rács mögé került a német teniszlegenda, Boris Becker

Josep Blatterrel és Michel Platinivel ellentétben az egykori német teniszcsillag, a hatszoros Grand Slam-győztes Boris Becker nem úszta meg a súlyos büntetést.

A legendás sportolót áprilisban két és fél évnyi börtönre ítélte egy angliai bíróság, mert jelentős összegű (2,5 millió font) vagyont titkolt el és nem fizette be az adókat.

Becker először a viktoriánus időkben épült, hírhedt wandsworth-i börtönbe került, de később áthelyezték az oxfordshire-i alacsony kockázatú börtönbe, a Huntercombe-ba, ahol szinte luxuskörülmények között tölti a napjait. Az 54 éves teniszsztár a hírek szerint általában asztaliteniszezéssel foglalja le magát és sporttudományt is tanít a rabtársainak.

Boris Becker két és fél évnyi börtönbüntetést kapott Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

Napjaink egyik legnagyobb teniszcsillaga, a 21-szeres GS-győztes szerb Novak Djokovic a támogatásáról biztosította Beckert - aki három évig volt az edzője - és a családját. A háromszoros wimbledoni győztes John McEnroe a médiában szólalt meg, a BBC teniszközvetítésében üzent is jó barátjának.

"Boris a barátom. Ez egyszerűen szörnyű. Látni akarom őt, ha lehet, és ha hajlandó fogadni az embereket.

Ilyen Boris" - mondta az amerikai legenda, aki rengeteg kritikát kapott, amiért szakkommentátorként élő adásban üzent barátjának.

Rossz hír Becker számára, hogy a brit belügyminisztérium nemrégiben megerősítette, hogy azonnal kitoloncolható, amint kiszabadul a börtönből. Ez azt jelenti, hogy a korábbi sztárteniszező valószínűleg soha többé nem szerepelhet szakértőként a brit televízióban, ahogyan azt oly sok éven át tette.

12 évre eltiltották a csaló teniszedzőt

Maradva a tenisznél, nemrégiben derült fény arra, hogy mérkőzések manipulálása miatt 12 évre szóló eltiltást kapott Max Wenders teniszedző. A sportág tisztaságáért felelős nemzetközi ügynökség (ITIA) közleménye szerint a holland szakember megszegte azt az alapszabályt, amely megtiltja a sportággal foglalkozó embereknek, hogy közvetve vagy közvetlenül elősegítsék, hogy bármely játékos ne tegyen meg minden tőle telhetőt egy mérkőzésen.

Az még egyelőre nem derült ki, hogy a 12 ezer eurós pénzbírságra is kötelezett Wenders - aki a női profi versenyeket szervező WTA-sorozatban több játékos, például a világranglistán 2020-ban még negyedik helyezett amerikai Sofia Kenin edzője is volt korábban - mikor és hányszor követte el ezeket a vétségeket.

Életre szóló eltiltással büntették a legendás kerékpárost, Lance Armstrongot

Hosszú éveken át Lance Armstrong egyeduralkodásáról szóltak a Tour de France versenyek. Az amerikai sztárbringás 1999 és 2005 között sorozatban hét alkalommal nyerte meg a francia körversenyt, majd 2012-ben bombaként robbant a hír, miszerint az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége megfosztotta az összes címétől és örökre eltiltotta a sportágtól.

Az amerikai sztár a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el, és sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, majd 2013 januárjában beismerte, hogy valójában tiltott szerek segítségével érte el elképesztő sikereit.

Lance Armstrongtól elvették az összes Tour de France-győzelmet Forrás: AFP/Franck Fife

nyilatkozta később a most 50 éves ex-bringás, aki elárulta, ma sem cselekedne másképp. Armstrong azt állította, akkor is meg tudta volna nyerni a versenyeket, ha minden induló dopping nélkül állt volna rajthoz, ugyanakkor ő mindvégig úgy vélte, muszáj tiltott teljesítményfokozót alkalmaznia ahhoz, hogy gyorsabb legyen, mint az európai ellenfelei.

"Ez nemcsak egy érzés, hanem tény volt" - jelentette ki Armstrong.

Eric Cantona emlékezetes karaterúgása

A francia labdarúgás egyik legnagyobb botrányhőse, a Manchester Unitedben legendává váló Eric Cantona számtalan balhéba keveredett pályafutása során. A zseniális képességű futballista rengeteg brilliáns gólt szerzett, azonban a legemlékezetesebb durvasága a Premier League történetének ikonikus pillanatává vált.

1995 januárjában a Manchester United egy nagyon feszült hangulatú meccset játszott a Crystal Palace otthonában. A sok szabálytalanságot hozó mérkőzésen a második félidő elején szabadult el a pokol, amikor Cantona egy hatalmasat rúgott bele az őt szorosan őrző hátvédbe, Richard Shaw-ba. A partjelző orra előtt történt mindez, így a bíró azonnal kiállította a francia támadót.

Ezek után az első sorból az egyik szurkoló azt üvöltötte Cantonának, hogy: "Takarodj vissza a p_csába Franciaországba, te szemétláda francia!"

A MU legnagyobb sztárja ettől teljesen dühbe gurult, elveszítette az önuralmát és egy látványos karaterúgással letarolta a drukkert.

Dühkitörése miatt Cantonát letartóztatták és testi sértés vádjával kéthetes börtönbüntetésre ítélték. Fellebbezése után 120 óra közmunkára változott a döntés, ami mellé a Manchester United húszezer, az angol szövetség tízezer fontos pénzbírsága társult. A bíróság mellett az FA is elítélte Cantonát, aki végül nyolc hónapos eltiltást kapott.

Nem tudta legyőzni drogfüggőségét az NFL-sztár

A Cincinnati Bengals korábbi sztárjához fűződik a Super Bowl történetének egyik legnagyobb botránya. A korábban többször is drogproblémákkal küzdő Stanley Wilson 1988-ban remek formában játszott és úgy tűnt, végleg maga mögött hagyta függőségét. A Super Bowl előtti este a megbeszélésén azonban nem jelent meg és a csapattársainak azt mondta, csak felmegy a hotelszobájába, mert ottfelejtett valamit. Miután Wilson 20 perccel a kezdés után is hiányzott, a társak utánamentek megnézni, mi történt vele.

A játékosra bódult állapotban találtak rá a szálloda fürdőszobájában, ezért az edzőjének nem volt más választása, ki kellett őt tennie a kezdőcsapatból.

Stanley Wilson életre szóló eltiltást kapott 1988-ban Forrás: cincyjungle.com

A botránynak köszönhetően a Bengals el is veszítette a Super Bowl-t, Wilsont pedig életre szóló eltiltással sújtották, mivel ez volt a harmadik fegyelmi vétsége. Ha mindez nem volna elég, az NFL-sztárt később betörés miatt 22 évnyi börtönbüntetésre ítélték, és a bírósági tárgyalás során kiderült, hogy a sportoló bipoláris zavarban szenved.

Az olasz futball hírhedt bundabotránya, a Calciopoli

Zárásként következzen egy olyan eset, amelyben a sportvezetők korrupciója és manipulációja következtében nem csupán egy-egy személyt vagy sportolót, hanem több csapatot is keményen megbüntettek. A 21. század és az egyetemes futballtörténelem egyik leghíresebb bundaügye az úgynevezett Calciopoli, amely 2006-ban robbant ki Olaszországban, nem sokkal a labdarúgó-vb előtt.

A rendkívül szerteágazó, bonyolult és egészen 2015-ig elhúzódó ügy hátterében az állt, hogy az olasz rendőrség olyan telefonbeszélgetéseket nyomozott le,

amely csapatmenedzserek valamint a játékvezetői szervezet között zajlott le, és tárgya a mérkőzések megvesztegetése, az eredmények manipulálása volt.

A botrány leginkább érintett tagja a 2005-ben és 2006-ban is bajnok Juventus volt, valamint a Milan, a Fiorentina, a Lazio és a Reggina bukott még le. A nápolyi ügyészek telefonbeszélgetések másolatait hallgatták le, melyek szerint Luciano Moggi, a Juventus akkori vezérigazgatója a GEA World menedzserirodájával folyatott megbeszéléseket a bírói kiküldöttségekről. A történtek után a Juventus teljes vezetősége lemondott, és így tett Franco Carraro az olasz labdarúgó szövetség elnöke is.

A szövetségnek gyorsan kellett döntenie, még a következő idény rajtja előtt meg kellett hozni az ítéletet.

A legsúlyosabb büntetést a Juventus kapta, amelyet a másodosztályba száműztek, elvették az utóbbi két bajnoki címét és a BL-indulástól is megfosztották.

A Juvét pontlevonással sújtották a 2006/2007-es szezon elején, ahogyan a többi csapatot is, de azok a klubok végül maradhattak a Serie A-ban.

A Juventus a 2006/2007-es szezont a másodosztályban töltötte Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

Az eset legnagyobb nyertese az ügyben szintén saras, de a büntetést megúszó Inter lett, amely a Juve száműzése miatt egyeduralkodó tudott lenni az élvonalban és 2010-ben José Mourinho vezetésével a Bajnokok Ligáját is megnyerte. A Serie A-ba egy idény után visszajutó, de jelentősen meggyengülő Juvét az olyan legendák, mint Gianluigi Buffon, Alessandro Del Piero és David Trezeguet a másodosztályba is elkísérték, de rengeteg sztár - többek között Zlatan Ibrahimovic, Patrick Vieira, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Gianluca Zambrotta - elhagyta 2006 nyarán.

A bundabotrány a számos negatív hozadéka mellett az olasz válogatottat elképesztően egységes csapattá kovácsolta össze, amely 2006-ban hatalmas szenzációt okozva megnyerte a németországi világbajnokságot.