Társoldalunk:

Polgár Judit kapta elsőként a FIDE ICON díjat

2022.08.05. 20:36

A 2019-es Európai Sakk Legenda díj és a 2021-es World Chess Hall of Fame tagság után újabb jelentős nemzetközi elismerésben részesült Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a nevét viselő oktatási módszer kidolgozója. 

A magyar nagymester, aki a 44. Sakkolimpián szakkommentátorként van jelen, az első ízben átadott FIDE ICON díjat a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnökétől, Arkagyij Dvorkovicstól vette át az indiai Chennaiban péntek este rendezett „Az év női személyisége a sakkban" gálán. A FIDE ICON díjjal a világszövetség Polgár Judit évtizedeken átívelő, milliókat inspiráló munkáját ismerte el.

„Nagy megtiszteltetés, hogy elsőként vehettem át a FIDE ICON díjat egy kivételes eseményen, a 44. Sakkolimpián, Indiában. Több évtizedes sportolói pályafutásom, valamint a sakk népszerűsítése és a nők sakk orientációjának ösztönzése terén végzett munkám elismerése ez a díj. Folyamatosan tennünk kell azért, hogy minél több lány tapasztalhassa meg a sakk szépségét, azt az élményt és tudást, amit ez az ősi játék nyújt. Minden lehetséges módon igyekszem eljuttatni az üzenetet a lányoknak és szüleiknek: arra törekedjenek, hogy a legtöbbet hozzák ki a tehetségükből, önmagukból, mert ha nem szorítjuk a lányokat korlátok közé, ha sikerekkel, ösztönzően építik és építjük az önbizalmukat, az élet bármely terüetén megállják a helyüket" - nyilatkozta Polgár Judit a díj átvételét követően.

Polgár Judit idén márciusban a Dubai 2020 Magyar Pavilonnal együttműködve szervezte meg a „Polgár Judit vs The World" eseményt, a világ első interaktív közösségi sakk szimultánját, amelyről a FIDE elnöke így nyilatkozott: „Mérföldkő a sakk népszerűsítésében."

Nagy nap egy kislány életében: az indai U8-as bajnok, Charvi találkozhatott Polgár Judittal:

Mariya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja, uniós biztos, a 2021-es Polgár Judit Világsakkfesztivál fővédnöke követendő példaként jellemezte a képességfejlesztő oktatási programot, a Polgár Judit Módszert, amelyet a FIDE és az Európai Sakkszövetség (ECU) népszerűsít, továbbá szakmai téren is támogat.