Társoldalunk:

Klasszikus hajók és veterán autók versenye a Balatonon: jön a 24. Tabu Kupa

2022.08.12. 12:41

Huszonnégy évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy tradicionális fahajók számára rendezzenek túraversenyt a Balatonon, amely egyben a régi hajók seregszemléje is. Az eseményre minden évben az augusztus 20-ához legközelebb eső szombaton kerül sor Balatonkenesén. Hét éve dr. Kollár Lajos, a rendezvény főszervezője felajánlotta a Tabu Kupát egyben Bujtor István Emlékversenynek.

A verseny alapötletét egy 80-as években a Starnbergi-tavon gyönyörű, régi hajók számára rendezett verseny adta, amelyre a Tabu hajó tulajdonosát, Kollár Lajost is meghívták. Innen indult az ötlet, hogy érdemes ezeket régiségeket egy seregszemle erejéig összehozni.

Klasszikus hajók és Veterán autók seregszemléje a BalatononForrás: Tabu Team

Az első Tabu Kupa sikere mentén felvetődött az ötlet, hogy ne csak régi hajók, hanem veterán autók is szerepet kapjanak a rendezvényen, így a Tabu Kupa nyitórendezvénye a verseny előtti pénteki napon a „Klasszikus Autók a Balatonnál" veteránautó felvonulás a Balaton északi partján.

- Hét évvel ezelőtt találkoztam Bujtor István feleségével, Judittal, s ugyebár köztudott, hogy István is a vitorlázás, a régi hajók nagy szerelmese volt. Mikor István elhunyt, felajánlottam a Tabu Kupát Bujtor István Emlékversenynek. – mondta el dr. Kollár Lajos a verseny kitalálója és főszervezője.

Jön a 24. Tabu Kupa – Bujtor István emlékversenyForrás: Tabu Team

A programsorozat veterán autók felvonulásával, augusztus 19-én, pénteken kezdődik Alsóörsön, ahol egy rövid fogadással és megnyitóval kezdetét veszi a rendezvény. Ezután az autók Balatonfüred felé veszik az irányt, Bujtor István szobrához és itt egy közös megemlékezéssel és koszorúzással egybekötve beszédet mond Bóka István, Balatonfüred polgármestere, illetve dr. Kollár Lajos.
A veterán autók felvonulnak a Balaton északi partján, Alsóörs, Balatonfüred, Dörgicse vonalán, majd a Balatonkenese felé tartó vissza úton kitérőt tesznek Tihanyba.

Jönnek a veterán autók isForrás: Tabu Team

A veterán autók iránt érdeklődők augusztus 19-én szabadon megtekinthetik az autókat,
9:00–10:30-ig Alsóörsön a Sirály Parkban,
11:00-12:45-ig Balatonfüreden a Vitorlás téren,
15:30-17:00-ig Tihanyban a Visszhang-dombon,
18:00-21.00-ig Balatonkenesén a Széchenyi Parkban.

Másnap, augusztus 20.-án 10 órai rajttal indul a Tabu Kupa – Bujtor István emlékverseny, Balatonkenese-Balatonaliga-Balatonkenese-Balatonalmádi-Balatonkenese útvonalon, ahol a régi idők hajói mérkőznek meg egymással.

A program megvalósulását a Honvédelmi Minisztérium támogatta.