Társoldalunk:

Nincs tovább, Tyson Fury meghozta a végleges döntést

2022.08.13. 12:34

Meghozta a végleges döntést, és nem tér vissza többé a ringbe Tyson Fury profi ökölvívó, a nehézsúly vitathatatlan bajnoka.

A Cigány Király (Gipsy King) becenéven is ismert bajnok a 34. születésnapján, azaz 2022. augusztus 12-én jelentette be a közösségi oldalán, hogy végleg lezárja pályafutását, és a korábbi hírekkel ellentétben nem fog visszatérni a szorítóba. 

Az amatőrként junior Eb-ezüst- és vb-bronzérmes Fury 31-4-es mérleggel, majd 2008-ban profinak állt. A londoni olimpián ezek után értelemszerűen nem léphetett ringbe, angol fővárosban így az az Anthony Joshua nyerte a szupernehézsúly (+91 kg) küzdelmeit, akivel így végül már soha nem jön össze kettejük profi összecsapása.

Fury első hét profi meccsét kivétel nélkül idő előtt fejezte be, és győzelmeivel egyre feljebb kapaszkodott a nehézsúlyú ranglistán. 2010-ben előbb az angol, majd a következő évben Derek Chisora ellen a nemzetközösségi bajnoki övet is megszerezte. Továbbra is nyerésben maradt, majd 2015. november 28-án robbantott: Düsseldorfban egyhangú pontozással győzte le a nehézsúly vitathatatlan bajnokát, Vlagyimir Klicskót, és gyűjtötte be négy nagy szervezet bajnoki övét.

A WBC övére még várnia kellett, és elsőre, 2018. december 1-jén nem is sikerült megszereznie, mert csak döntetlenre volt jó Deontay Wilder ellen, 2020 februárjában azonban már kiütötte a címvédőt, akit aztán még egyszer legyőzött. Utolsó profi meccsét 2022. április 23-án vívta, akkor a 6. menetben ütötte ki Dillian Whyte-ot.

Fury szinte tökéletes mérleggel vonul vissza: 33 meccséből 32-t megnyert (23-at kiütéssel), egyedül a Wilder elleni döntetlen "piszkít" bele a makulátlan eredménysorba.