Visszalépett a Vueltától a korábbi győztes Kolumbiai, miután utólag kizárták a Tourról

cycling Horizontal
Team Arkea - Samsic rider Colombia's Nairo Quintana crosses the finish line at the Grand Colombier pass during the 15th stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, 175 km between Lyon and Grand Colombier, on September 13, 2020. (Photo by Christophe Petit Tesson / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Nairo Quintana visszalépett a pénteken rajtoló Vuelta a Espana országúti kerékpáros körversenytől, és fellebbez a Tour de France-ról történt utólagos kizárása ellen.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) szerdán jelentette be a 2014-ben a Giro d'Italiát, két évvel később a Vueltán győztes kolumbiai bringás kizárását, aki hatodik volt a Touron. Az indoklás szerint a 32 éves klasszis mintájában a 7. és a 11. etap után is tramadolt mutattak ki. A szintetikus fájdalomcsillapító szer verseny közbeni alkalmazása 2019 márciusa óta tilos az UCI egészségügyi szabályozása szerint, ugyanakkor nem minősül doppingcselekedetnek, így Quintana rajthoz állhatott volna a spanyol körversenyen.

Nairo Quintana el sem indul a spanyol körversenyen Forrás: AFP/Christophe Petit Tesson

"Sosem tudtam ilyen szerről, és sosem szedtem ilyen szert. Az ügyvédeimmel fellebbezést nyújtunk be a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). Jelen helyzetben a fejem és a testem sincs olyan állapotban, hogy induljak a Vueltán" - közölte az Arkéa-Samsic csapat kiválósága, aki már a hollandiai rajt helyszínén tartózkodott.

Az UCI közlése szerint egy tramadol kimutatására létrehozott program keretében 120 úgynevezett száraz vérmintát vettek le a Touron, az akciónak Quintana az első "áldozata".