Kiégett a sakkvilágbajnok Carlsen

FIDE Chess World Rapid & Blitz 2021 NurPhoto FIDE Poland Warsaw December 28 2021 28th December 2021 FIDE Chess World Magnus Carlsen Foto Olimpik NOR Blitz December Horizontal CHESS PHOTO
Magnus Carlsen már nem motivált
Vágólapra másolva!
A sakkvilágbajnok Magnus Carlsent riasztja, hogy kikaphat, és már nem leli örömét a címvédő meccsekben.

A norvég nagymester egy YouTube-csatornás beszélgetésben e két okkal magyarázta, miért lépett vissza attól, hogy újfent harcba szálljon az orosz Jan Nyepomnyascsijjal, aki a nyáron megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját, így egymás után másodszor is megszerezte a jogot a világbajnok kihívására. Carlsen a tavalyi párharcban simán legyőzte orosz riválisát. Visszalépése nyomán Nyepomnyascsij jövőre a világbajnokjelöltek idei versengésében másodikként végzett kínai Ting Li-zsennel ülhet majd asztalhoz.

Magnus Carlsen már nem motivált Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

"A vereségtől való félelmem az egyik nagy oka annak, hogy nem játszom világbajnoki címmérkőzésen, ez nem igazán jelent már számomra örömet.

Az egyetlen alkalom, amikor élveztem a vb-döntőt, az amerikai Fabiano Caruana elleni 2018-as párharc volt" - jelentette ki a 31 éves norvég, aki 2013-tól ül a sakkvilág trónján, miután legyőzte az indiai Viswanathan Anandot. Azóta négyszer védte meg a címet.

A sportág nemzetközi szövetsége, a FIDE által közzétett legfrissebb világranglistát Carlsen 2861 Élő-ponttal vezeti Ting (2808) és Nyepomnyascsij (2792) előtt. A rangsorban legjobb magyarként Rapport Richárd a tizenharmadik 2754 ponttal.