Serena Williams elképesztő botrányai

TOPSHOTS Horizontal FLUSHING MEADOW TENNIS TOURNAMENT TENNIS FINAL REFEREE CONTESTATION-SPORT HIGH ANGLE GENERAL VIEW
Serena Williams óriási balhéja a 2018-as US Open női egyes döntőjében
Vágólapra másolva!
Miután Serena Williams a 2022-es US Open női egyesének harmadik fordulójában kikapott és kiesett, a világ félájultan tiszteleg az amerikai sportoló pályafutása előtt. Serena Williams minden bizonnyal soha többé nem lép pályára, igaz, ezt New Yorkban sem tehette volna meg, ha a szervezők nem adnak neki egy szabadkártyát. Alanyi jogon ugyanis már semmi keresnivalója nem lett volna a főtáblán. A botrányairól is ismert teniszező még így is több embert érdekel, mint a jelenlegi női teniszsport bármely alakja - ezért is kaphatta meg a szabadkártyát. Ugyanakkor pályafutása során jó néhány botrányt okozott - mi most ezeket idézzük fel.

Amikor csalni próbált, és amikor lebukott, a bírót szexistázta

2018. szeptember 9-én a New Yorkban megrendezett US Open női egyes döntőjében hatalmas botrány robbant ki. A fináléban az amerikai Serena Williams és a japán Oszaka Naomi játszott egymással elképesztő meccset. A második szettben egy székbírói figyelmeztetésnek nem tulajdonított senki sem nagy jelentőséget.

A bíró ekkor azért figyelmeztette az amerikait, mert az a mérkőzés közben folyamatosan tartotta a kapcsolatot az edzőjével, ezt pedig ebben a sportágban nem engedik meg a szabályok.

Mindez egy átlagos figyelmeztetés lett volna, ám nem így történt. Grand Slam-mérkőzésen az edző semmilyen formában nem segítheti a játékosát, csak bíztathatja. A bírók néha figyelmeztetnek, néha nem. Serena Williams azonban hatalmas hisztit vágott le az egyszerű figyelmeztetés miatt: azt állította, hogy őt nem segítette Patrick Mouratoglou (később, persze, kiderült, hogy de igen, a felvételeken látszott az edző kézmozdulata, és hogy hogy nem, Serena Williams a következő adogatásnál éppen azt tettem amit az edző tanácsolt: többször is bement a hálóhoz).

Serena Williams óriási balhéja a 2018-as US Open női egyes döntőjében Forrás: AFP/Kena Betancur

Serena Williams tolvajnak és hazugnak titulálta a meccset vezető bírót, aki ezután pontot vett el tőle.

Ekkor még az is elhangzott a sztár szájából, hogy a portugál bíró többet nem vezetheti a meccseket „az ő pályáján".

A helyzet annyira feszültté vált, hogy Serena menet közben az ütőjét is széttörte és három büntetőpont után már egy gémre is megbüntették és rövidesen elvesztette a meccset a pazar módon játszó és rá idoljaként tekintő japán Naomi Oszaka ellen.

Williams azonban nemcsak igazságtalan magatartással, hanem szexizmussal is megvádolta Carlos Ramos bírót, amiért más bírók szerinte nem büntetnek úgy férfijátékosokat a megjegyzéseiért, mint őt. Erre több kommentátor - magát mentve - szintén a bírókat kezdte támadni.

Serena Williams és az US Open főbírója,Brian Earley a 2018-as botrány során Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A cikkíró szerint

A Twitteren rövid időn belül feltűnt egy Kirúgták-e már a bírót nevű felhasználó, aki méginkább olajat öntött a tűzre az identitáspolitikával.

A legendás Martina Navratilova, akit nem lehet azzal vádolni, hogy „bigott konzervatív" lenne, mivel nőjogi aktivista és vállaltan leszbikus,

egy hosszú cikkben bírálta Williamst.

A vezető bírók már majdnem szakszervezetet hoztak létre, mert még azt is megtiltották nekik, hogy megszólaljanak.

A Nemzetközi Teniszszövetség, az ITF végül a bíró oldalára állva azt nyilatkozta, hogy döntései megfeleltek a vonatkozó szabályoknak, „mindig professzionálisan és becsületesen" lépett fel.

A londoni Times című lap szerint azonban sok bíró úgy tartja, hogy „a farkasok elé vetették, pedig csak a munkáját végezte és nem hagyta, hogy abúzálják".

Lapozzon a következő oldalra az újabb Williams-botrányért.