Ez a sportbotrány az egész világot felbőszítette

Horizontal CHESS HEADSHOT
Norway's Magnus Carlsen competes during his Round 10 game against the Moldova's team at the 44th Chess Olympiad 2022, in Mahabalipuram on August 8, 2022. (Photo by Arun SANKAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Az egész világ azt találgatja, hogy a norvég zseni és sakkvilágbajnok, Magnus Carlsen őrült-e meg, vagy valójában történt-e botrány az Egyesült Államokban, ahol Carlsen - pályafutása során először - menet közben lépett vissza egy tornán, mert csalással vádolta meg ellenfelét.

Mielőtt a norvég Aftenposten című lap oknyomozásának részleteit közkinccsé tennénk, szögezzük le, hogy Magnus Carlsennek nem ez az első furcsa megnyilvánulása. Laptársunk sakkszakírója, Novák Miklós is részletesen foglalkozott az üggyel, de a norvég sajtó megnyilvánulása is több mint érdekes.

Magnus Carlen nem olyan régen jelentette be, hogy nem ül asztalhoz és nem akarja megvédeni a világbajnoki címét.

Az idei, madridi világbajnokjelölti tornán az orosz Jan Nyepomnyascsij nyert, tehát elvileg ő lenne Carlsen kihívója. Csakhogy a norvég megmakacsolta magát és közölte: ő akárki ellen nem ül le a vb-címért játszani. Kijelentette, hogy őt csak az motiválja, ha az iráni-francia Alireza Firouzjával mérkőzhet meg. Csakhogy a madridi tornán nem a Carlsen által megálmodott ellenfél nyert.

Most pedig itt van az újabb balhé. Az Egyesült Államokban, a Missouri állambeli Sinquefield-kupán

Magnus Carlsen menet közben állt fel és lépett vissza a tornától, miután - nagy meglepetésre - kikapott az amerikai Hans Moke Niemanntól.

Carlsen nemes egyszerűséggel csalással vádolta meg amerikai ellenfelét.

A norvég Aftenposten újságírói most oknyomozásba kezdtek. Nem meglepő, hogy olyan végkövetkeztetésre jutottak, mint nagyon sokan a sakk világában. Nézzük akkor a feltett kérdéseket és a válaszokat.

1. Mi történt?
A Sinquefield Kupán Magnus Carlsen kikapott a 19 éves Hans Niemanntól. Másnap a norvég visszalépett a nagy tornától. Carlsen ezt a döntését nem magyarázta meg, miért.

De kitett egy YouTube-videót, amelyben José Mourinho futballedző azt mondja: "Ha beszélek, nagy bajban vagyok".

2. Mi vezetett a csalás vádjához?
Rendkívül ritka, hogy egy világbajnok egy torna közepén visszalépjen. Sokan úgy értelmezték Carlsen cselekedetét, hogy amerikai ellenfele valóban csalhatott.

Magnus Carlsen nem bírta elviselni, hogy legyőzték? Forrás: AFP/Arun Sankar

Az eset után több ismert sakkozó is csatlakozott a norvég vádjaihoz. "Magnus nem tenné ezt, hacsak nem lenne biztos abban, hogy Hans Niemann csalt" - mondta Hikaru Nakamura sakkozó.

3. Mi a gyanúsítás oka?
Vannak olyan számítógépes sakk programok, amelyek sokkal magasabb szinten tudnak játszani, mint az emberek. Természetesen ezek használata a versenyek alatt nem megengedett.

Több szakértő úgy véli, hogy Niemann gyanúsan jó lépéseket húzott meg Carlsen ellen. Mintha nem is egy ember, hanem egy számítógép játszott volna.

A történethez hozzátartozik, hogy Niemann korábban már az online sakkversenyeken is csalt, s le is bukott.

4. Megbüntették-e Niemannt a csalás vádja után?
Nem. Chris Bird vezetőbíró közleményében azt írta, nincs semmi jele annak, hogy bárki "tisztességtelenül játszott" volna a tornán.

5. Hogyan ellenőrizték az amerikai Niemannt?
A versenyen a játékosokat fémdetektorokkal vizsgálták át, majd a játszmák közben is állandó megfigyelés alatt tartották őket.

6. Egyáltalán, lehet egy ilyen verseny közben csalni?
Ez egy nagyon jó kérdés, s igazából senki sem tudja rá a megfelelő választ. De az összeesküvés-elméletek szerint (amelyek Carlsen húzása után ellepték az internetet) sokan azt mondják, hogy lehet csalni.

Például úgy, hogy valakinek a fülébe mikroméretű füldugót tesznek.

De ezeket senki sem tudta bizonyítani. (Carlsen sem.)

7. Mit mondott a csalással vádolt Niemann?
Meg fogunk lepődni: azt, hogy nem csalt. Ugyanakkor bevallotta, hogy fiatalabb játékosként csalt az internetes sakkban. De azt mondta, hogy még soha nem csalt versenyeken, ahol emberek ellen játszik. "Az emberek bizonyíték nélkül vádolnak.

Hans Niemann, akit Magnus Carlsen csalással vádolt meg Forrás: Hans Lucas via AFP/Quentin Bassetti / Hans Lucas/Quentin Bassetti

Azt is hozzátette: az, hogy legyőzte Carlsent, nem a csalásnak, hanem a tökéletes felkészültségének volt köszönhető.

8. Mi lesz most Magnus Carlsen sorsa?
Semmi.

Sokan most Carlsenre mutogatnak, nem ok nélkül.

Garri Kaszparov többek között azt követelte a norvégtól, hogy magyarázza meg, miért állt fel a verseny közben és miért vádolta meg az ellenfelét. Torstein Bae sakkszakértő úgy véli, Carlsen nehéz helyzetbe került.

9. Miért lett ebből ekkora botrány?
Atle Grønn, az Aftenposten sakkszakírója a következőket írta:

Ez az ügy most újra napirendre tűzte ezt a fontos kérdést. Az a tény, hogy Magnus Carlsen drasztikus döntésével otthagyta az amerikai versenyt, újra fellángolt a vita. A nagy különbség azonban az, hogy eddig mindenki csak suttogott erről, míg Magnus Carlsen nyílt lapokkal játszott."

Forrás