A világelső teniszsztár élesen bírálta a nemzetközi szövetséget

Iga Swiatek Wimbledon tenisz
Iga Swiatek of Poland hits a serve during ladies’ singles first round match against Jana Fett of Croatia in the Championships, Wimbledon at All England Lawn Tennis and Croquet Club in London, United Kingdom on June 28, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Takuya Matsumoto / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Vágólapra másolva!
A zsúfolt versenynaptárra hivatkozva nem játszik a Billie Jean King Kupa glasgow-i döntőjében hazája színeiben a női teniszezők világranglistáját vezető lengyel Iga Swiatek, aki egyben bírálta a nemzetközi szövetség illetékeseit.

A skóciai tornát november 8. és 13. között rendezik 12 csapattal, ugyanakkor - és ezt Swiatek nyomatékosan kijelentette - a WTA-döntőt a texasi Fort Worthben egy nappal korábban fejezik be.

"Sokat gondolkoztam ezen, és újra megvitattam a csapatommal, de nem leszek képes játszani a Billie Jean King Kupán Glasgow-ban. Ez elszomorít" - írta a lengyel sztár az Instagram-oldalán. "Nagyon sajnálom, mert amikor csak lehetséges Lengyelországért játszom, és mindig a legjobbamat nyújtom. Megtiszteltetés volt idén Lengyelországban játszani, és reméltem, hogy a szezon végén újra megtehetem ezt."

Iga Swiatek a zsúfolt versenynaptár miatt nem játszik a Billie Jean King Kupán Forrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Takuya Matsumoto

Swiatek hangsúlyozta azt is: csalódott, hogy a tenisz irányítói nem jutottak megegyezésre olyan alapvető dologban, mint a versenynaptár, így csak egy napot adnak a földgolyó átutazására és ahhoz, hogy megszokják az időzónák közötti különbséget.

A WTA-döntőt a női tornákat irányító WTA rendezi, míg a Billie Jean King Kupát a nemzetközi szövetség, az ITF.

"Ez a helyzet nem biztonságos az egészségünkre nézve, és sérüléseket okozhat. Beszélni fogok a WTA-val és az ITF-fel, hogy változtassunk valamit" - tette hozzá Swiatek. "Ez a helyzet nemcsak a hozzám hasonló játékosok számára nehéz, hanem főleg a sportág rajongóinak."

A Billie Jean King Kupán 12 női válogatott vesz részt négy csoportban, a csoportokból az első helyezettek jutnak az elődöntőbe. Lengyelország a D jelű csoportban szerepel Csehországgal és az Egyesült Államokkal.