Különleges útvonala lesz a párizsi olimpián a maratoni távnak

Horizontal ILLUSTRATION OLYMPIC GAMES OLYMPIC RINGS TOWN HALL MAIRIE DE PARIS
The Olympic Rings are dislayed next to the "La Science" statue by Jules Blanchard at the Hotel De Ville in Paris on September 2, 2022, the city that will host the 2024 Olympic and Paralympic Games. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Az 1789-es Asszonyok Menete is inspirálta a 2024-es párizsi olimpia maratoni futóversenye útvonalának kialakítását.

A francia forradalom idején, 1789. október 5-én több ezer nő vonult XVI. Lajos király versailles-i kastélyhoz a kenyérhiány, az áremelés, valamint az uralkodó ellenforradalmi szándékairól terjedő hírek miatt. A király a nyomás hatására aláírta az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát, de a tömeg azt is elérte, hogy családjával visszatérjen Párizsba.

A menet 233. évfordulóján, szerdán megtartott útvonalbemutatón Tony Estanguet, a szervezőbizottság vezetője elmondta, a játékoknak ezt a meghatározó számát össze akarták kötni a férfiak és a nők közötti egyenlőség hangsúlyozásával.

A mezőny a versailles-i kastélyon kívül olyan világhírű műemlékek mellett halad majd el, mint az Eiffel-torony, a Louvre, a Garnier-palota, vagyis az Opera Garnier, illetve a Tuilériák kertje. Párizson kívül Hauts-de-Seine megye településeit érintik a futók, akik a Városházától indulnak és az Invalidusok dómja előtti téren érnek célba.

A kétszeres olimpiai bajnok, világcsúcstartó Eliud Kipchoge szerint egyedülálló élmény lesz ilyen lenyűgöző környezetben, történelmi útvonalon versenyezni. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke elismerte, hogy a szokásosnál is megerőltetőbb lesz a pálya, amely nagyon komoly kihívást jelent majd a résztvevőknek, mivel a szintkülönbség 436 méter lesz.

Az útvonalat a férfi és női olimpiai mezőny mellett az amatőrök is kipróbálhatják majd, mivel a szervezők a játékok ideje alatt tervezik a "mindenki maratonja" futás lebonyolítását is 20 024 résztvevővel. A hagyományoktól eltérően ezúttal nem a férfiak, hanem a nők maratoni futóversenye lesz az atlétika utolsó eseménye, amelyre néhány órával a záróünnepség előtt kerül sor.