Társoldalunk:

Váratlan sporthír az orosz-ukrán háború árnyékában

2022.10.06. 07:24

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a sportvilág gyakorlatilag bezárta a kapuit az orosz sportolók előtt, totálisan kirekesztették őket. Éppen ezért teljesen váratlan az a hír, amely Brazíliából érkezett: az ott megrendezett Katonai Világjátékokon indulnak az orosz sportolók, sőt, olyan országok is, amelyek amúgy kezdettől fogva azt hangsúlyozták, hogy az orosz sportolókat mindenhonnan ki kell tiltani.

Az esettel a finn sajtó foglalkozott a leginkább, mert az északi országot megdöbbentette, hogy az orosz katonasportolók megjelentek a Világjátékokon, sőt, indulni is engedik őket. A világ számára ez úgy derült ki, hogy az orosz csapat Instagram oldalán tett fel beszámolókat a Rióban zajló eseményről.

A Világjátékokon összesen nyolc ország indult.

A finn Lasse Torpo, aki csapatvezetőként tartózkodik a dél-amerikai országban, a következőket mondta:

A Nemzetközi Katonai Sportszövetség, amelynek szlogenje a nemzetek sporton keresztüli egyesítéséről szól, nem fogadta el azt az álláspontot az orosz sportolókkal szemben, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. A szabályok szerint mindenkinek el kell küldeni a meghívót a Katonai Világjátékokra. Végső soron azonban a rendező ország dönti el, hogy az ország jogosult-e az indulásra. Most Brazília úgy döntött, hogy engedi az orosz sportolók rajthoz állását."

A finn katonai sportvezető hozzátette: ha ez az esemény Finnországban lenne, az oroszok egészen biztosan nem indulhatnának. A Katonai Világjátékokon öt sportágban zajlanak versenyek. Ezek a következők: akadálypályás futás, mentőúszás, akadályúszás, búvármerülés és terepfutás. A játékokon Finnország és Oroszország mellett Németország, Svédország, Brazília, Dél-Afrika, Irán és Ecuador csapatai mérik össze tudásukat.

Forrás