Serena Williamst doppingolással vádolják

tennis TOPSHOTS Horizontal FLUSHING MEADOW TENNIS TOURNAMENT EMOTIONAL HAND WAVING HEADSHOT
USA's Serena Williams waves to the audience after losing against Australia's Ajla Tomljanovic during their 2022 US Open Tennis tournament women's singles third round match at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York, on September 2, 2022. (Photo by COREY SIPKIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Nagy botrányt kavarhat a teniszvilágban Ilie Nastase, a férfi teniszezők történelmének – egyben a román tenisz – első világelsője, aki a múlt héten azzal állt elő, hogy szerinte két korábbi Grand Slam-tornagyőztes kiválóság doppingügyét eltitkolhatták, „mert amerikaiak". Ezt nem sokkal azután mondta, hogy kiderült, honfitársának, Simona Halepnek a US Openen elvégzett doppingtesztje pozitív lett, ezért ideiglenesen eltiltották.

Sohasem a csendes, visszahúzódó stílusáról volt ismert Ilie Nastase, ám lehet, hogy most a korábbiaknál is nagyobb botrányt kavar legutóbbi nyilatkozatával.

Nagy botrányt kavarhat a teniszvilágban Ilie Nastase Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Halep pozitív esetének bejelentése után nem sokkal ugyanis arról beszélt a ProSport román sportlapnak, hogy

az illetékes hatóságok szerinte több doppingesetet is eltitkoltak a múltban, méghozzá meghökkentő indokkal

- írja az nso.hu.

„Simona esetéről nem tudok beszélni, mert ismerem a részleteket, ezeket csak ő tudja elmondani. Ugyanakkor,

ha Simona amerikai lenne, biztosan nem hozták volna nyilvánosságra az esetét. Megbízható forrásból tudom, hogy ez fordult elő a múltban legalább két teniszezővel, akikről egy szót sem írtak a lapok, pedig ha a nevük ott szerepelt volna a sajtóban, biztosan elfordulnak tőlük a szponzoraik"

– fogalmazott a 70-es évek kiemelkedő teniszezője, aki kétszeres Grand Slam-tornagyőztes volt és 40 hétig vezette a frissen életre hívott világranglistát.

Noha Nastasétől nem idézi ezt pontosan a ProSport, leírja, hogy

a korábbi játékos Marija Sarapovára és Serena Williamsre utalt.

Azt ugyanakkor elfelejtette megemlíteni a lap, hogy Sarapova orosz és hogy pályafutása érdemi részének a 2016-os doppingügye lényegében véget vetett – eltiltása letöltése után csupán egy Roland Garros negyeddöntőig jutott 2018-ban.

Serena Williamst doppingolással vádolják, lehet mégsem vonul vissza Forrás: AFP/Corey Sipkin

Ami Williamst illeti, ő elméletileg az idei US Openen játszotta utolsó mérkőzését profiként, ám a napokban arról beszélt az NBC Sportsnak, hogy

egyelőre nem tekinti magát visszavonult teniszezőnek.

A US Open után a nemrég elindított vállalkozásommal foglalkoztam, nem is gondolkodtam a visszavonulás ügyén. Bárki meglátogathat az otthonomban, láthatja, van egy teniszpályám, amelyen mindennap játszom, és a minap éreztem azt talán először életemben, hogy nem a versenyek miatt vagyok ott, hanem mert élvezem" – fogalmazott Williams.

Ami pedig Nastase vádaskodását illeti, már öt éve is meggyanúsította doppingolással Willamst a román, ám a 23-szoros GS-tornagyőztesnek soha egyetlen tesztje sem lett pozitív,

így a jelek szerint nyugodtan visszatérhet a pályára a 41 éves kiválóság ,ha éppen úgy tartja kedve...