Egy korábbi olimpikon váltaná le az öttusaszövetség 30 éve uralkodó diktátorát

UIPM President Klaus Schormann Antalya President of the International Union of Modern Pentathlon UIPM Klaus Schormann 12th SportAccord Convention Horizontal TURKEY
Klaus Schormann 1993 óta a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke
Vágólapra másolva!
Alex Watson korábbi ausztrál olimpikon, a 2000-es sydneyi játékok öttusaversenyének igazgatója bejelentette, hogy pályázik a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) elnöki posztjára.

A tervének hétfői londoni közzétételekor támogatásáról biztosította őt személyes jelenlétével Joseph Choong, a britek olimpiai, illetve vb-címvédője.

Watson, aki versenyzőként 1984-ben Los Angelesben, 1988-ban Szöulban és 1992-ben Barcelonában vett részt a játékokon, úgy véli: le kell váltani a hivatalban lévő elnököt, a tavaly nyolcadszor megválasztott német Klaus Schormannt, mert a sportág példátlan változások előtt áll, és szerinte az UIPM vezetősége nem demokratikusan jár el, nem tarja be az alapszabályban foglaltakat, továbbá kezelni kell a rendszer szintű hibákat az irányítás és a fejlesztések területén.

A UIPM jövő szombaton és vasárnap tartja évi rendes - online - kongresszusát, amelynek napirendjén nem szerepel elnökválasztás, mivel az tavaly volt. A sportág legfelsőbb testületének mostani legfontosabb feladata a lovaglás helyére kiválasztott akadályverseny véglegesítése.

Az MTI megkeresésére a hazai szövetség főtitkára közölte, hogy az elnökség a jövő szerdai ülésén alakítja ki végleges álláspontját a kongresszus témáit illetően.

Watson Londonban jelentette be az indulását:

A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága tavaly novemberben jelentette be, hogy a 2024-es játékok után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak, majd a kongresszus - nemzetközi tiltakozás ellenére - helyben hagyta azt. A dán szövetség februárban a CAS-hoz fordult, és kérte a döntés érvénytelenítését, mivel szerinte a vb-nek nem volt joga ilyen határozatot hozni, megszegte a UIPM alapszabályát és megsértette az etikai kódexet.

A UIPM novemberben azzal indokolta a szám kivételét, hogy az addigi formájában bizonytalan az öttusa helye az ötkarikás programban. Aztán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testülete decemberben bejelentette, hogy - a súlyemelés és az ökölvívás mellett - az öttusa nem szerepel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában, ugyanakkor bizonyos feltételek teljesülése esetén még bekerülhet. A NOB közgyűlése februárban hasonlóan foglalt állást.

Klaus Schormann 1993 óta a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnöke Forrás: Anadolu Agency via AFP/2014 Anadolu Agency/Okan Ozer

A UIPM májusban tudatta, hogy akadályverseny tesztelése kezdődik meg annak a folyamatnak a részeként, amelynek végén a párizsi olimpia után a lovaglást új számmal váltják fel. A világszövetségnek év végéig kell véglegesítenie javaslatát az új formátumra vonatkozóan, illetve addig kell megjelölnie, hogy melyik sportág kerül be a lovaglás helyére. Emellett jelentős költségcsökkentést kell felmutatnia és bizonyítania, hogy a sportág biztonságos, széles körűen hozzáférhető és vonzó a fiatalok, illetve a nagyközönség számára.

A UIPM kongresszusa négy tesztverseny után a jövő hétvégén foglal véglegesen állást. A Los Angeles-i ötkarikás programba - kedvező NOB-döntés esetén - jövőre kerülhet vissza a sportág.