Vágólapra másolva!
Az utóbbi hetekben egyre több volt a kétely az olimpiai bajnok Liu-testvérek jövője körül, és jelenleg úgy néz ki, nem láthatjuk többet Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot magyar színekben versenyezni. Az már biztos, hogy egyikük sem indul a bormiói rövidpályás gyorskorcsolya-viadalon, illetve az is, hogy a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

Csak erősítette a bizonytalanságot, hogy amíg

rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottunk nem volt ott a Salt Lake City-i hétvégi világkupán, a sportág kétszeres olimpiai bajnoka, Liu Shaoang igen. Erről tanúskodik barátnőjének hétfő hajnali Instagram-sztorija,

amely szerint a klasszis a válogatottól függetlenül elutazott a tengerentúli verseny helyszínére. Ahol nem mellesleg szerepeltek a kínaiak.

A magyar válogatott nem, de Liu Shaoang ott volt a hétvégi világkupaversenyen Forrás: Instagram

Hogyan került oda, mit csinált ott? – ezt csak ő tudja. A történelmi téli olimpiai bajnoki címeket szerző testvérpárról azóta szinte semmit sem lehett hallani, hogy a nyáron bejelentették, követik mesterüket, Csang Csing Linát Kínába.

A tréner azért távozott, mert úgy érezte, nem kapta meg a kellő támogatást a magyar szövetségtől. Újra hazájában dolgozik, és most egy újabb lépést tettek ahhoz, hogy a magyar anyától és kínai apától született testvérek őt követve valóban átigazolnak az ázsiai országhoz. Bár a MOKSZ közleményáben az olvasható, hogy kérelmükben nem neveznek meg országot, de nem nehéz kitalálni, hogy Kínáról van szó.

Az biztos, hogy a magyar válogatott kerettől teljesen eltérő úton járnak. A szövetség szerint

sportolóink szakmai és anyagi indokokra hivatkozva hagyták ki a világkupa első két, tengerentúli állomását,

helyette egy olaszországi versenyre készülnek.

– mondta hétfőn a Blikk érdeklődésére Bánhidi Ákos szövetségi kapitány, de a fivérek jövőjét firtató kérdést már elhárította. A szövetség viszont kedden bejelntette, hogy MOKSZ hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

Liuék, akik korábban a közösségi médiában aktívak voltak, gyanúsan passzívvá váltak, nem posztoltak semmit hetek óta. Nem csoda, hogy a gyorskorisok között egyre több volt a pesszimista hang

- írja a lap.

– mondta korábban az M4 Sport világkupa közvetítésében az olimpiai bajnok Knoch Viktor. Hozzátette, december 9-én újabb vk-verseny lesz, az is információ, ha látjuk majd Liuékat, de az is sokatmondó, ha még mindig nem szerepelnek ott magyar színekben.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang kérelmezték az országváltást Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kósa Lajos, a korcsolyázó-szövetség elnöke a nyáron még biztosra vette, hogy az olimpiai bajnok testvérpár nem vált országot, de gyorskoris példákból tudhatjuk, ez nem megoldhatatlan, igaz, egy évet kell kihagynia az adott sportolónak. Ha a Liu fivérek a decemberi, kazahsztáni Almatiban rendezendő vk-versenyeken sem lesznek a válogatott tagjai, az újabb mérföldkő lehet a Budapestről Pekingbe vezető úton.

Jelenleg úgy tűnik, eldőlt, hogy kínai színekben folytatják.

A magyar férfi gyorskoriválogatott kerete néhány hónap alatt teljesen megváltozott. A négy évvel ezelőtti aranyérmes váltó tagjai közül Knoch Viktor után idén ősszel visszavonult Burján Csaba is. Emellett a pekingi ötkarikás játékokon magyar színekben a vegyes váltóval bronzérmet szerző John-Henry Krueger sem tagja a csapatnak, az amerikait magaviseleti problémák miatt zárták ki, most pedig z olimpiai bajnok Liu fivérek kérték az országváltást.

A szövetség közleményéből kiderül egyébként, hogy a pekingi olimpia után a fivérek jelezték, hogy mindenképpen Zhang Jing Lina, a válogatott vezetőedzőjének irányításával szeretnének a továbbiakban is készülni. Linával, az ő kérésére, fel kellett bontaniuk a határozatlan idejű szerződését, tekintettel arra, hogy hazája, Kína szövetségétől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot a kínai gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára.

Az elmúlt időszakban a MOKSZ biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a Kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében még Jae Su Chun, válogatottunk koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek.

Az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók kiadásáról kérelem alapján az eredeti ország szövetségének kell döntenie. Ennek feltétele, hogy minden esetlegesen fennálló szerződéses vitát rendezni kell a szövetség és a versenyzők között.

Ez az elnökségi ülés csütörtökön lesz, ott kaphatnak zöld utat a Liu testvérek. Ha ez megtörténik, le kell mondaniuk a magyar állampolgárságukról, és utána kérvényezhetik a kínait.