Megszólalt a korcsolyaszövetség elnöke a Liu testvérek országváltásáról

2022.11.09. 18:48

Kósa Lajos sajnálja, hogy az olimpiai bajnok testvérek az országváltás mellett döntöttek, ám nem gondolja, hogy ettől megszűnik itthon a sportág – többek között ezekről beszélt a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Kósa nyáron még biztos volt abban, hogy az olimpiai bajnok testvérpár nem vált országot, ám kedden hivatalossá vált, hogy Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a MOKSZ hozzájárulását kérte az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához és a mentesítést a korábbi szerződésben vállalt kötelezettségeik alól.

A szerződésben állt az is, hogy ha más ország színeiben kívánnak versenyezni, akkor három éven belül nem indulhatnak nemzetközi versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizeti a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. Kósa elmondása szerint ez egy emberre száz-százötven millió forint.
Az elnökségnek azt fogom javasolni, hogy engedjük el a fiúkat, ám a fennálló kötelezettséget azért rendezni kell" – mondta a MOKSZ-elnök arról, hogy mire készül a csütörtöki ülésen.

Liu Shaoang Magyarország egyetlen kétszeres téli olimpiai aranyérmeseForrás: MTI/EPA/Andre Pichette

A MOKSZ-elnök elárulta, hogy a fivérek egyértelművé tették, hogy a további fejlődésüket a kínai csapat mellett látják biztosítottnak.

„Az egyértelmű volt, hogy a fiúk nagyon ragaszkodnak Csang Csing Linához, ám az edzőnőt hazahívta hazája, márpedig a rövid pályás gyorskorcsolyában a kínai válogatott vezetőedzői pozíciója az egyik legjelentősebb állás – nyilatkozta Kósa. – Többször tárgyaltam velük [a Liu testvérekkel], mindannyiszor megkérdeztem tőlük, mit tudunk mi tenni annak érdekében, hogy felülvizsgálják a döntésüket. Ők azt felelték erre, hogy semmit. Innentől nemigen volt mozgásterünk."

„A kialakult helyzetnek több oka is van. Az egyik mindenképpen az, hogy a srácok Linával képzelték el a folytatást. A másik az, hogy az édesapjuk kínai, Pekingben él, többször hívta magához a fiait. A harmadik az, hogy azokat a körülményeket, amelyeket a kínaiak meg tudnak teremteni, mi még itthon nem feltétlenül tudjuk. Ha felépül a Nemzeti Korcsolyázó Központ, akkor majd igen."

A Liu testvérek hatalmas sportsikerekhez segítették hozzá az országotForrás: MTI/Kovács Tamás

Kósa Lajos hozzátette, hogy óriási veszteségnek számít a Liu testvérek távozása, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar korcsolyasportnak befellegzett. Ha azonban meggondolnák magukat, tárt karokkal fogadnák vissza őket.

„Nagyon sajnálom, hogy ezt a döntést hozták, de hasonlót megélt más sportág is, amikor visszavonult egy aranygeneráció – amikor ez megtörtént férfi vízilabdában, nem kezdtük el temetni a vízilabdát, ahogyan a korcsolyasportot sem kell. Vannak fiataljaink, akik már eddig is szép eredményeket értek el, innentől őket kell menedzselnünk. Nem gondolom, hogy vége a korcsolyasportnak Magyarországon – folytatta Kósa Lajos. – Szerencsések vagyunk, hogy a fiúkkal együtt felérhettünk a csúcsra, és nem szabad azért bántani őket, amiért élnek kínai identitásukkal, és egy világhatalom keretein belül próbálnak érvényesülni. Dobjunk követ rájuk azért, mert „használják" a másik énjüket, és meg akarják nézni, hogy mit és mennyit ér a tehetségük egy nagyobb piacon?

Sohasem tudhatjuk, mit hoz a jövő, ahogyan Linának is elmondtuk, úgy a fiúknak is el fogjuk, az ajtónk mindig nyitva áll előttünk. Nem a csalódottságra fókuszálunk, hanem a közös sikerekre."

Ajánlataink