Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

2022.12.04. 09:30

Szombat este (magyar idő szerint vasárnap hajnalban) Saint Louisban, a Saint Louis Chess Club (SLCC) és a World Chess Hall of Fame (WCHOF) által rendezett gálán Polgár Juditot ünnepélyes keretek között beiktatták a World Chess Hall of Fame-be.

A sakktörténet legjobb női játékosát 2021-ben választották be a sportági „Hírességek Csarnokába", amelynek ő az első magyar nemzetiségű és magyar anyanyelvű tagja.

Megtisztelő a World Chess Hall of Fame-tagság, amely több évtized munkájának az elismerése, amibe a sakkozóként elért eredményeim mellett a sakk oktatási eszközként való használatát és a nők sakk iránti orientációjának ösztönzését népszerűsítő munkám is beletartozik. Tovább kell dolgoznunk azért, hogy minél többen és minél több lány megtapasztalja a sakk szépségét és előnyeit. Minden alkalmat megragadok, hogy közvetítsem az üzenetet a lányoknak és a környezetükben élőknek: törekedjenek arra, hogy a legtöbbet hozzák ki tehetségükből. Ha nem korlátozzuk a lányokat, ha kitartásra bátorítjuk és inspiráljuk őket, és építjük az önbizalmukat, akkor az élet bármely területén sikeresek lehetnek" – mondta Polgár Judit.

Itt a teljes ceremónia megnézhető, Polgár Judit beiktatása és köszönő beszéde 1:08:10 és 1:46:00 között látható:

„Büszkék vagyunk rá és örömmel tölt el minket, hogy Polgár Judit csatlakozott a sportág kiemelkedő alakjainak illusztris köréhez. Elkötelezettsége a sakk iránt, a sakk népszerűsítése terén tett lépései lenyűgöző, miközben lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat. Inspiráló – mondta Shannon Bailey, a World Chess Hall of Fame vezető kurátora.

A World Chess Hall of Fame tagjait a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként, 2001-ben, a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan.

Ajánlataink