Visszafogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Észak-Koreát

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, megnyitó, ünnepség, megnyitó ünnepség, Nemzeti Olimpiai Stadion, 2021.07.23.
Fireworks go off around the Olympic Stadium during the opening ceremony of the Tokyo 2020 Olympic Games, in Tokyo, on July 23, 2021. (Photo by Martin BUREAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) e hónap végétől feloldja Észak-Korea felfüggesztését, amelyet az után rótt ki a kommunista államra, hogy az nem engedte indulni sportolóit a 2021-es nyári ötkarikás játékokon a japán fővárosban.

A Koreai NDK visszafogadásáról a NOB lausanne-i központjából adott hírt az olimpiai ügyekben járatos insidethegames.biz portál. Észak-Korea olimpiai bizottságát a NOB tavaly szeptemberben tette feketelistára, miután az ország - egyedüliként a NOB-tagországok közül - távolmaradt a tokiói játékoktól. Thomas Bach NOB-elnök akkori minősítése szerint Phenjan megsértette az Olimpiai Chartát azzal, hogy "nem teljesítette kötelezettségét".

Az észak-koreai sportolók nélkül nyitották meg a tokiói olimpiát 2021-ben Forrás: AFP/Martin Bureau

A felfüggesztést követően Észak-Korea nem vett részt az idei pekingi téli olimpián sem, a mostani "bűnbocsánat" után azonban a KNDK sportolói is versenybe szállhatnak a 2024-es párizsi olimpiai szereplésért. A népi Korea több alkalommal is bojkottált már olimpiát, nem képviseltette magát például az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli nyári játékokon sem, s több alkalommal távol tartotta magát a téli olimpiáktól is.

Az 1972-es müncheni nyári olimpián történt bemutatkozása óta Észak-Korea - a havas-jeges játékokon szerzett két medállal együtt - összesen 56 érmet nyert, közte 16 aranyat, ebből ötöt súlyemelésben.

Kövesse velünk a 2022-es labdarúgó-világbajnokság híreit az Origo labdarúgó vb-oldalán!