Vágólapra másolva!
A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hivatalos közleményben tudatta, hogy hozzájárult az olimpiai bajnok testvérpár, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor országváltásához.

"Elérkezett a búcsú ideje" című közleményében az MOKSZ tudatta, hogy az elnökség kedden úgy döntött: a két sportoló országváltási kérelméhez hozzájárul, és saját hatáskörében eljárva a korábbi elnökségi határozatban hivatkozott követelések érvényesítésétől eltekint. (Ezt egyébként néhány nappal ezelőtt az Index meg is írta - akkor sokan kételkedtek ebben.) A MOKSZ a Liu testvérekkel fennálló jogviszonyát ezzel lezártnak tekinti.

További pályafutásukhoz sok sikert kíván Liu Shaoangnak és Liu Shaolin Sándornak" - olvasható az állásfoglalásban.

A Liu fivérek október 30-án jelezték, hogy nem kívánják aláírni új, 2022 és 2026 közötti időszakra vonatkozó sportolói szerződésüket,

és kérik közös megegyezéssel az országváltást, egyúttal a korábbi szerződéses jogviszonyukból eredő esetleges további fizetési vagy egyéb kötelezettségeik alóli mentesülést. A szövetség attól tette függővé a hozzájárulását, hogy a versenyzők eleget tesznek a 2019. március 1-én kelt sportolói szerződésekben foglalt kötelezettségnek.

Liu testvérek történelmet írtak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Kósa Lajos, a szövetség elnöke korábbi nyilatkozatában kiemelte, hogy a szövetséggel kötött sportolói szerződés szerint egy versenyző más ország színeiben három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket.

Ez az elnök szerint jelen esetben külön-külön száz-százötven millió forintot jelentett.

A Liu fivérek magyar versenyzőként beírták magukat a magyar sporttörténelembe. Számtalan verseny győztesei voltak magyar színekben, döntő részük volt az első magyar téli olimpiai arany megszerzésében váltóban, Liu Shaoang pedig az első téli egyéni olimpiai győztesünk.

A pekingi olimpia után a fivérek jelezték, hogy mindenképpen Zhang Jing Lina, a válogatott vezetőedzőjének irányításával szeretnének a továbbiakban is készülni.

Linával, az ő kérésére, fel kellett bontaniuk a határozatlan idejű szerződését, tekintettel arra, hogy hazája, Kína szövetségétől kapott visszautasíthatatlan ajánlatot a kínai gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára.

Az elmúlt időszakban a MOKSZ biztosította a Liu fivérek edzésének feltételeit a kínai válogatottal és Linával Pekingben, ezt a munkát a MOKSZ nevében még Jae Su Chun, válogatottunk koreai edzője segítette. Ez a megoldás a fivérek számára nem bizonyult megfelelőnek.