Vágólapra másolva!
Érthetetlen, mit csinál egymással az utóbbi hetekben Oroszország két legjobb férfi sífutója, Alekszandr Bolsunov és Szergej Usztyugov. A világkupa-összetett kétszeres győztese és a hozzá hasonlóan olimpiai és világbajnok vetélytárs a FIS oroszokkal szembeni szankciója miatt csak otthon versenyezhet, de teljesen más irányba kezdenek fajulni a dolgok. A legutóbbi balhénak eszméletvesztés lett a vége.

Bulsonovról és Usztyogovról eddig nem nagyon lehetett tudni, hogy különösen rosszban lennének, legalábbis sem a pályán, sem a pályán kívül nem volt érzékelhető köztük nagy ellentét. Néhány váltóverseny után ugyan nyilvánosan kritizálta az egyik társaság a másikat, és volt olyan feltételezés, hogy

csapatsprintben egyikük sem vállalta a másikkal való közös versenyzést, de együtt nyertek olimpiát idén Pekingben, és látványossá sosem érett a konfliktus.

Mindenesetre már december elején, a csusovoji Orosz Kupa-állomáson

ment köztük a szóbeli adok-kapok, amikor előbb Usztyogov győzte le Bulsonov, majd egy nappal később fordítva történt ez. A fő ellentétet az okozta, hogy a regionális csapattal készülő Usztyogov odaszólt a válogatott kerettel készülőknek

(szó szerint azt nyilatkozta, hogy egyedül legyőzte az egész orosz válogatottat, amelynek tagjai közül páran kövérnek hívták őt a nyári felkészülés alatt), amire Bulsonov a sajtóban válaszolt, mondván, nem érti Usztyogovot, aki semmilyen hátrányban nincs azért, mert a klubjával készül, hiszen onnan fizetést is kap - írja az Eurosport.

Szergej Usztyugov (balra) és Alekszandr Bolsunov (középen) egymásnak esett Forrás: AFP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

Moszkvában aztán egy sprintben akadtak össze. Usztyogov szerint Bolsunov lezárta előtte a nyomot a döntőben, amire Bolsunov úgy reagált, szerinte Usztyogov azért találja meg őt mindig, mert úgy érzi, ő a fő riválisa, és állandóan meg akarja előzni, így másokra nem is figyel.

Az igazi dráma viszont kedden, Krasznogorszkban következett, a sprint elődöntőjében.

Hogy pontosan ki is volt a hibás? Mondjuk azt, hogy mindketten. Hogy mi történt? Nem nagyon értjük, mert ilyet még nem nagyon láthattunk.

Bolsunov szerint Usztyogov szándékosan lökte ki őt, Usztyogov szerint versenybaleset történt és inkább Bolsunov hibázott, mindenesetre Bolsunov húzta a rövidebbet, hiszen néhány pillanatra elveszítette az eszméletét, az arcáról folyt a vér, zúzódásokat és horzsolásokat szenvedett.

Az eset után Bolsunov káromkodott néhányat Usztyogov, aki a futam után az újságíróknak fújtatott dühösen ellenfelére. Egyéb nem történt köztük, azóta egy szót sem beszéltek egymással.

Az olimpiai és világbajnok sprinter, Nyikita Kryukov szerint nyilvános leszámolást tartanak egymással, de szerinte a sérelmeket nem így kéne rendezni, hanem szabályos kereteken belül. Usztyogov edzője, Ivan Bragin állítja, a két versenyző között nincs ellentét, szimplán egyikük sem akar veszíteni, és az orosz válogatott vezetőedzőjeként is dolgozó Borodavko is hasonlóan nyilatkozott.

és a sportolóknak különösen fájdalmasak a verseny közbeni esések és az ebből származó kudarcok. Ez a mostani kudarc elég súlyos volt mindkettejük számára."