A doppinggal megbukott műkorcsolyázó lett az év sportolója

fskate Horizontal OLYMPIC GAMES WINTER OLYMPIC GAMES FIGURE SKATING WOMEN'S (SPORT) HEADSHOT
Kamila Valijevát választották az oroszok az ország 2022-es legjobb sportolójának
Vágólapra másolva!
A műkorcsolyázó Kamila Valijevát választották az oroszok az ország 2022-es legjobb sportolójának.

Valijeva a teljesen máig nem tisztázott doppingügye ellenére, és a még mindig lezáratlan sportjogi hercehurca közepette végzett az élen abban a felmérésben, amelyet az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ készített.

Kamila Valijevát választották az oroszok az ország 2022-es legjobb sportolójának Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az adatok szerint a válaszadók hét százalékánál győzött a 16 éves Valijeva, aki a tavaly februári, pekingi téli olimpián nyert az orosz csapattal, majd egyéniben negyedik lett, miután a két verseny között kiderült: egy 2021-es, decemberi doppingmintájában tiltott szert találtak. Az ügy nagy vihart kavart, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) végül engedélyezte számára a pekingi indulást egyéniben. A doppingbotrány hullámai viszont azóta sem ültek el, s hivatalos végeredménye mostanáig nincs a csapatversenynek.

Az orosz közvélemény-kutatás eredménye szerint Valijeva mögött a második helyen a háromszoros olimpiai bajnok sífutó, Alekszandr Bolsunov végzett, a harmadikon pedig az észak-amerikai profi hokiligában, az NHL-ben jeleskedő Alekszandr Ovecskin, előbbi öt, utóbbi négy százalékát szerezte meg a szavazatoknak. Két-két százalékot kapott a Pekingben a női egyéni műkorcsolyázásban aranyérmes Anna Scserbakova és a mögötte ezüstérmes honfitárs, Alekszandra Truszova.