Vágólapra másolva!
A magyar csúcstartó Bagyula István szerint ideális körülmények várnak a rúdugrókra a budapesti atlétikai világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központban.

Bagyula István 1991. július 5-én, már junior világbajnokként, Linzben javította 592 centiméterre a rúdugrás magyar rekordját – amelyet honfitársai azóta sem tudtak megdönteni –, másfél hónappal később pedig

a tokiói világbajnokságon 590 cm-es eredménnyel szerzett ezüstérmet.

„Pályafutásom legszebb éve volt az 1991-es, aminél még szebb sajnos már nem következett. Az a mondásom, hogy

– nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak az 54 éves atléta, aki hiába lett fedettpályás Európa-bajnoki ezüstérmes, nyert hat amerikai egyetemi bajnokságot és emellé három Universiade-aranyat is, elégedetlenül tekint vissza a versenyzői éveire.

Az atlétaedzőként és az építőiparban is jeleskedő Bagyula mindenképpen ott szeretne lenni augusztusban a budapesti világbajnokság rúdugró versenyein, ahol szerinte a férfiak mezőnyében a svéd Armand Duplantis akár a saját 621 centiméteres világcsúcsának megjavítására is képes lehet.

Bagyula István egykor 592 cm-ig jutott Forrás: Bagyula István

„Ez a fiú, aki körülbelül olyan idős most, mint én a tokiói világbajnokság esztendőjében,

Az ugrók többsége a rúdját a leérkezőhely előtti szekrényben tűzi le, ő viszont a szélvészgyors rohamának utolsó két lépése közben ugyanezt a talajon csúsztatva teszi meg, amin soha nem változtat. Szülei az edzői, ez pedig erős hátteret jelent számára, amit én annak idején csak nyomaiban éreztem.

A rudak minősége nem lett sokkal jobb, a versenyzők fizikai felkészültségében sem látok óriási különbségeket, így az lesz a legjobb, aki az erejét és a gyorsaságát a legjobban tudja átvinni a technikai végrehajtás néhány másodpercébe – mondta Bagyula, aki nemrégiben korábbi versenyzőtársaival együtt látogatást tehetett a Nemzeti Atlétikai Központban. –