Hatalmas összeget buktak a Liu testvérek a kínai állampolgársággal

2023.01.25. 12:15

Ahogy az várható volt, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás legnagyobb alakjai Kínában folytatják a pályafutásukat. A döntésükkel nem kis pénzt buknak, igaz, Kínában még több pénzt kereshetnek. 

A legfrissebb hírek szerint a testvérek még tavaly karácsony előtt tették le az állampolgársági esküt Kínában. Ez ugye azt is jelenti, hogy minden nyitott kérdés lezárult az országváltással kapcsolatban. No meg azt is, hogy a testvérpár egy jelentős összeget hagy az államkasszában, mivel nem jár majd nekik az olimpiai életjáradék - írja a Blikk Sportal.

"(...) a harmincötödik életévének betöltését követő hónap 1. napjától kezdődően élete végéig olimpiai járadékra jogosult az a magyar állampolgár, aki a magyar nemzeti válogatott tagjaként akár egyéni számban, akár csapattagként: a NOB által szervezett nyári vagy téli olimpiai játékokon (...) első, második, vagy harmadik helyezést ért el" – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójában.

Hatalmas összeget buktak a Liu testvérek a kínai állampolgársággalForrás: MTI/Kovács Tamás

A hangsúly a magyar állampolgárságon van, amit immár elveszítettek a sportolók, hiszen Kínában nem ismerik el a kettős állampolgárságot, vagyis ez nem jár majd a sportolóknak és nem is kis összegről van szó.

A jelenlegi szabályozás szerint, a havi járadék összege a KSH által megállapított átlagkereset összege jár egy aranyért. Ez 2021-ben – tavalyi adat még nincs – bruttó 438 ezer forint volt. A második helyért az összeg 70 százaléka jár, míg a harmadik helyezésért a fele.

Ezek szerint Liu Shaoang havonta bruttó 1,314 milliót veszít (2 arany, 2 bronz), míg Liu Shaolin Sándor 657 ezer forintot hagy az államkasszában. Ez ugye éves szinten – hangsúlyozzuk, hogy a 2021-es átlag szerint – 15,7 és 7,8 millió. Az összeg amúgy minden évben növekszik, hiszen az átlagkereset is emelkedik.

Persze ahhoz képest, amit nem kellett kifizetniük az országváltás miatt (2-3 száz millió...) és amit kapnak Kínában (sokszázmilliós szerződésekről hallani) ezek elhanyagolható összegek.