Vágólapra másolva!
A wimbledoni címvédő Jelena Ribakina után a fehérorosz Arina Szabalenka jutott be másodikként a női fináléba csütörtökön az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A világranglistán 5. minszki játékos a második elődöntőben a 40 hellyel mögötte álló lengyel Magda Linette-tel találkozott, akit legyőzött a korábbi két összecsapásukon. A 24 éves Szabalenka negyedik Grand Slam-elődöntőjében lépett pályára, az előző hármat rendre elvesztette. Mellette szólt ugyanakkor, hogy az idén diadalmaskodott az adelaide-i felvezető tornán, és ebben az évben még nem bukott szettet.

Arina Szabalenka is döntőbe jutott Forrás: Belga via AFP/Patrick Hamilton

A harmadik csatájukban a 30 éves lengyel alaposan rácáfolt a várakozásokra, és az első kilenc pontból nyolcat megnyert. A mindenhonnan támadó és férfiakat megszégyenítő ütéseket bemutató fehérorosz - aki 2021-ben párosban már megnyerte az Australian Opent - azonban fokozatosan stabilizálta a játékát, és kevesebbet rontott. Linette okos kombinációkkal és taktikus játékkal tartotta a lépést, azonban a szettet lezáró rövidítésben csak 0-6-nál tudott labdamenetet hozni, így 53 perc után elvesztette a játszmát.

Arina Szjarhejevna Szabalenkát megnyugtatta az előny, magabiztosan irányította a pontokat, 4:1-nél 27/8 volt a nyerő ütések aránya. A poznani teniszező - bár derekasan küzdött - innen már nem tudott újítani, és a torna egyik favoritja végül 5:2-nél adogatóként befejezte az 1 óra 33 perces mérkőzést.

Szabalenka és Ribakina fináléja szombaton magyar idő szerint 9.30 órakor kezdődik a Rod Laver Arenában.

Eredmény, elődöntő:
nők:
Szabalenka (fehérorosz, 5.)-Linette (lengyel) 7:6 (7-1), 6:2
korábban:
Ribakina (kazah, 22.)-Azarenka (fehérorosz, 24.) 7:6 (7-4), 6:3