Ukrajna bojkottálhatja a párizsi olimpiát

fbl Horizontal ILLUSTRATION
This photograph taken on November 10, 2022, shows the typograph of the Paris 2024 Olympic Games in Saint-Denis, north of Paris. - The name of Paris 2024 Olympic and Paralympic mascots "Les Phryges", representing French revolutionary Phrygian caps, was announced on November 14, 2022. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Párizs főpolgármestere úgy véli, az oroszoknak joguk van a 2024-es olimpián indulni, Ukrajna azonban bojkottálhatja a párizsi ötkarikás játékokat, ha azon orosz és fehérorosz sportolók is indulhatnak.

Anne Hidalgo a L'Equipe című újságnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján. A városvezető azután szólalt meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdán bizonyos feltételek teljesülése esetén megfontolásra ajánlotta a két ország sportolóinak visszaengedését nemzetközi versenyekre, semleges státusban. A NOB szerdai közleményének értelmében Oroszország - és legfőbb szövetségese, Fehéroroszország - sportolói újból versenyezhetnek, ha nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút és maradéktalanul betartják a doppingellenes szabályokat.

Ugyanakkor azt támogatom, hogy az orosz delegáció ne az orosz zászló alatt lépjen fel" - mondta Hidalgo.

Az orosz olimpiai bajnok Marija Laszickene a 2024-es párizsi olimpián való esetleges részvétel miatt nem vonult még vissza Forrás: AFP/Javier Soriano

Ukrajna ugyanakkor bojkottálhatja az olimpiát, ha orosz és fehérorosz sportolók indulhatnak Párizsban. A távolmaradás eshetőségét Vadim Hutcajt ifjúsági és sportminiszter, az ukrán nemzeti olimpiai bizottság (NOC) elnöke vetette fel csütörtöki Facebook-bejegyzésében. Reagálása válasz volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdai bejelentésére, amely szerint bizonyos feltételek teljesítése esetén Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérhetnek a nemzetközi porondra, semleges színekben. Az egyik ilyen előfeltétel, hogy a két ország versenyzői nem támogatják aktívan az ukrajnai háborút.

A sportvezető leszögezte, hogy Ukrajna a szankciók meghosszabbítása mellett van, és továbbra is élesen ellenzi oroszok és fehéroroszok nemzetközi versenyeken való részvételét.

- írta Hutcajt, aki a Független Államok Közössége, vagyis a szovjet tagországokat összefogó FÁK egyesített csapatának tagjaként 1992-ben, Barcelonában olimpiai bajnok lett kardvívásban. Két vb-érme is van, mindkettőt az 1991-es budapesti világbajnokságon szerezte: csapatban ezüstöt, egyéniben pedig bronzot.