Hosszú Katinka elárulta, hogy folytatja-e karrierjét

2023.02.03. 10:40

A háromszoros olimpiai bajnok úszó Hosszú Katinka hosszabb idő után adott terjedelmesebb interjút a magyar sajtóban. A Nemzeti Sportnak nyilatkozó klasszis elárulta, hogy mi igaz abból, hogy ismét edzésbe állt, és még a párizsi olimpia is szóba került.

Hosszú Katinka rögtön az interjú elején tisztázta, hogy igazak a hírek, miszerint ismét edzésbe állt. Elmondása szerint sok mindent átértékelt az elmúlt hónapokban, elsősorban azt, hogy a világversenyeken szerzett 97 érme már most is alig utolérhető rekord. Persze érkezett a kérdés, hogy lesz-e belőle száz érem?

Látja, ön is ezt kérdezi ahelyett, hogy arról beszélnénk, milyen jó, hogy harminc fölött sem adja fel az ember – szeretném kicsit megváltoztatni az ezzel kapcsolatos gondolkodásmódot, mert szerintem nagyon fontos, hogy a tapasztalt versenyzők a sport világában maradjanak. És nem kell feltétlenül nyerni, folyamatosan meg főleg nem: én nagyon sokat kaptam az úszástól, az elmúlt majdnem három évtizedben rengeteget tanultam a sportnak köszönhetően, most már szeretnék valamit vissza is adni belőle" - mondta az úszó a Nemzeti Sportnak adott interjúban.

Hosszú megerősítette, hogy úgy állt edzésbe, hogy továbbra is szeretné komolyan venni az úszást, és, ha úgy adódik, továbbra is szívesen képviseli Magyarországot a világversenyeken.

Hosszú Katinka most már pontosan tudja, hogy merre szeretne elindulniForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A háromszoros olimpiai bajnok elmondta, hogy hosszú ideje nagyon fontos számára a magyar utánpótlás. 

Fontos nekem az utánpótlás, mert szeretném, hogy eredményesek maradjunk, hogy Magyarország húsz-harminc év múlva is úszónagyhatalom legyen. Kis ország vagyunk, de a sport által azért mindig képesek vagyunk felkerülni a térképre.

Nagy terve, hogy a kajakos Kovács Katalin példáját követve elindítsa az első magyar úszóakadémiát.

"Szinte az egész életemet ebben a sportágban töltöttem, több kultúrát megismertem, hiszen sok-sok úszótársam volt a világ minden tájáról, és volt jó néhány edzőm is, vagyis olyan tudást halmoztam fel, és olyan kapcsolatrendszerem van itthon és külföldön egyaránt, amelyet tudok kamatoztatni. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke sokszor hangsúlyozza, mennyire fontos a szakma, és hogy sajnos sok fiatal elkallódik a rendszerben – ebben a sportágban még nincs akadémiai rendszer, holott egyéni sportágban is van már példa erre, elég csak a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát vagy a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémiát említeni. Én is egy ilyen intézményt szeretnék elindítani."

Természetesen az interjú végén szóba került a 2024-es párizsi oimpia is. Arra a kérdésre, hogy eszébe jut-e néha a francia főváros, tömören, de sokat mondóan csak annyit felelt, hogy "igen".