Két magyar sprinter is elődöntős a fedett pályás atlétikai Eb-n

KEREKES Gréta
Isztambul, 2023. március 4. Kerekes Gréta (k) a női 60 méteres gátfutás előfutamában az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 4-én. Mellette a holland Nadine Visser (b) és a német Monika Zapalska. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Jól indult magyar szempontból az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság szombati napja, miután férfi 60 méteren Illovszky Dominik, női 60 méter gáton pedig Kerekes Gréta jutott tovább az előfutamból.

Legkorábban a férfi 60 méteres síkfutás országos bajnokának, Illovszkynak volt jelenése, méghozzá az öt közül az utolsó előfutamban, melyben együtt futhatott a 100 méter olimpiai címvédőjével, az olasz Marcell Jacobsszal.

Az első körből a futamok első négy helyezettje és a további négy legjobb eredmény birtokosa jutott tovább a szombat esti elődöntőbe, s az egyértelmű volt, hogy ehhez a magyar atlétának legalább 6.70 másodperces idei legjobbja közelében kell futnia.

Illovszky futamában Jacobs győzelme (6.57 másodperc) nem volt kétséges, ahogy a svájci Pascal Mancini (6.61 mp) második helye sem, mögöttük viszont szinte mindenki együtt haladt, óriási küzdelem volt a továbbjutó helyekért, amiből a BHSE sprintere jól jött ki, 6.73 másodperccel a negyedik lett.

Illovszky Dominik (k) a férfi 60 méteres síkfutás előfutamában az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 4-én. Mellette a francia Jeff Erius (b) és a német Yannick Wolf Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A női gátasok mezőnyéből hiányzott Kozák Luca, a 100 gát Eb-ezüstérmese, de távollétében is két magyar érdekeltje volt az előfutamoknak, az idén nagyszerű formába lendült Kerekes Gréta, illetve a korosztályos csúcstartó Tóth Anna személyében.

Kerekes idén 8.01 másodperces egyéni csúcsot állított fel és formája alapján az elődöntőbe jutás szinte kötelező volt számára, ami nem is okozott gondot neki. Az első előfutamban indult debreceni gátas nagyon jól mozgott és a holland Nadine Visser (7.88 mp), illetve a francia Laeticia Bapté (7.97 mp) mögött a harmadik lett 8.04 másodperces idővel, ami biztos továbbjutást jelentett, mivel az első három automatikusan lépett az elődöntőbe.

Kerekes Gréta (k) a női 60 méteres gátfutás előfutamában az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 4-én. Mellette a holland Nadine Visser (b) és a német Monika Zapalska Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második futamban a 19 éves Tóth Anna kicsit beragadt a rajtnál, az első gáthoz utolsónak ért, és ugyan a folytatásban egyre jobb tempóban haladt, végül egy riválisát tudta megelőzni és 8.20 másodperccel a hetedik lett. A fiatal tehetség a futam után biztos lehetett benne, hogy nem juthat tovább, mivel ideje már ekkor sem volt benne a négy legjobb között.

A szám elődöntőit vasárnap délelőtt rendezik. A szombat délelőtti programban Lesti Diána a női távolugrás selejtezőjében, míg Eszes Dániel és Szeles Bálint a férfi 60 gát előfutamában szerepel.