Török gyerekeket lát vendégül a budapesti atlétikai vb szervezőbizottsága

törökország, szíria, földrengés, mentés, rom, romok, katasztrófa, török, mentőalakulat
KAHRAMANMARAS, TURKIYE - FEBRUARY 08: 7-year-old Syrian Reyyan Hammadi is rescued under rubble 61 hours after 7.7 and 7.6 magnitude earthquakes hit multiple provinces including Kahramanmaras, Turkiye on February 08, 2023. Early Monday morning, a strong 7.7 earthquake, centered in the Pazarcik district, jolted Kahramanmaras and strongly shook several provinces, including Gaziantep, Kahramanmaras, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay, and Kilis. Later, at 13.24 p.m. (1024GMT), a 7.6 magnitude quake centered in Kahramanmaras' Elbistan district struck the region. Turkiye declared 7 days of national mourning after deadly earthquakes in southern provinces. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Az augusztusban sorra kerülő budapesti atlétikai világbajnokság szervezőbizottsága 23 gyereket hívott meg a fővárosba Törökország földrengés sújtotta térségéből.

A kezdeményezést abból az alkalomból hirdették meg, hogy ezen a hétvégén zajlik Isztambulban a fedett pályás Európa-bajnokság, amely az első nagy nemzetközi sportesemény Törökországban a február eleji, több mint 40 ezer áldozatot követelő természeti katasztrófa óta.

A szervezők közleménye szerint a romba dőlt városokból érkező török gyerekeknek szóló meghívót Gülsen Karanis Eksioglu, Törökország budapesti nagykövete vette át a napokban Schmidt Ádám kormánybiztostól és Németh Balázstól, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatójától.

A budapesti atlétikai stadion az év legnagyobb világversenyének helyszíne lesz Forrás: worldathletics.org

"Hiszünk a sport erejében, amely képes összekötni a világ különböző pontjain élőket és segíthet túljutni a legnehezebb időszakokon. Azzal, hogy meghívjuk a gyerekeket a budapesti világbajnokságra, szeretnénk különleges élményben részesíteni őket, és bízunk benne, hogy a nálunk töltött élményekkel teli napok segítik majd a lelki sebek gyógyulását" - mondta Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár.

A természeti katasztrófa miatt számos sportesemény elmaradt Törökországban az elmúlt hetekben. Az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság az első nagy nemzetközi viadal, amelynek vállalták a megrendezését a törökök.

"Minden elismerést megérdemelnek a szervezők, hogy a négy héttel ezelőtti földrengés és a rendkívül nehéz körülmények ellenére vendégül látják Európa legjobb atlétáit. Mi ezúttal megfigyelőként érkeztünk Isztambulba, és személyesen is elhoztuk a szerencsétlenül járt gyerekek meghívásáról szóló hírt" - mondta Németh Balázs.

A magyar kezdeményezést a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetői is üdvözölték. A török fél által kiválasztott 23 gyerek és kísérőik az augusztusi világbajnokság szervezőbizottságának támogatásával jutnak majd el Budapestre, ahol lehetőségük lesz megismerkedni a várossal, és kilátogatnak Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére.