Mikaela Shiffrin megdöntötte a sportvilág egyik legnagyobb rekordját - videó

World Cup alpine slalom women TOPSHOTS Horizontal
US Mikaela Shiffrin competes during the first run of the women slalom competition during the Alpine World Cup in Are, on March 11, 2023. (Photo by Pontus LUNDAHL / various sources / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A műlesiklásban aratott szombati, svédországi győzelmével Mikaela Shiffrin lehagyta a svéd Ingemar Stenmarkot az alpesisí világkupa-diadalok számát illetően: mostantól 87 elsőséggel az amerikai síző áll az élen.

Shiffrin két nappal a 16. születésnapja előtt, Stenmark 17 évesen és kilenc hónaposan mutatkozott be a vk-sorozatban, az első futamát előbbi 17 évesen, kilenc hónaposan és hét naposan, utóbbi 18 évesen, nyolc hónaposan és 30 naposan nyerte. Az amerikai síelő a 86., majd 87. elsőségéhez három, illetve két nappal a 28. születésnapja előtt jutott el, míg a svéd 33 évesen aratta 86. vk-győzelmét. Shiffrin az erősségénék számító műlesiklás és óriás-műlesiklás mellett lesiklásban, szuperóriás-műlesiklásban, kombinációban és párhuzamos versenyen is tudott győzni, míg Stenmark kizárólag műlesiklásban és óriás-műlesiklásban gyűjtögette elsőségeit.

"Abszolút megérdemli. Ő egy hatalmas síző" - üzente a verseny előtt a svéd legenda

Az amerikai síelő eddig 246 vk-versenyen vett részt, 136 dobogós helyezést ért el. Szlalomban 53, óriás-műlesiklásban 20, szuperóriás-műlesiklásban 5, lesiklásban 3, kombinációban 1, párhuzamos, illetve városi versenyen 5 győzelmet aratott, míg Stenmark 230 vk-versenyen 155-ször végzett az első három között, és óriás-műlesiklásban 46, míg műlesiklásban 40 alkalommal bizonyult a legjobbnak a világkupában.

A történelmi siklás:

Az amerikai síelő az ideivel együtt eddig ötször nyerte meg az összetett vk-t, műlesiklásban hétszer, óriás-műlesiklásban kétszer és szuperóriás-műlesiklásban egyszer lett a legjobb, míg 66 éves svéd elődje három összetett elsőséget mondhat magáénak, szlalomban és óriás-műlesiklásban viszont nyolc-nyolc alkalommal győzött a vk-összesítésben.

Olimpián Shiffrin két aranyat - 2014-ben Szocsiban műlesiklásban, 2018-ban Phjongcshangban óriás-műlesiklásban - nyert, és Stenmark is két ötkarikás elsőséggel büszkélkedhet, 1980-ban Lake Placidben győzött óriás-műlesiklásban és műlesiklásban. A vb-elsőségeket tekintve hét-öt az állás az amerikai síelő javára.

Győzelme után az amerikai sportoló a pályán kívül is valódi nagyságról tett tanúbizonyságot, amikor közösségi oldalán azt írta: "Karrierem legnagyobb elismerése, hogy egy mondatban említenek Ingemar Stenmarkkal. Páratlan, és valóban felejthetetlen."