Elképesztő, mint mondott a legendás kerékpározó

2023.03.13. 12:04

Az írek egykori profi kerékpárosa, Stephen Roche 1987-ben megnyerte a Tour de France-t, diadalmaskodott a Giro d'Italián, emellett világbajnok is lett. A klasszis versenyző szerint a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny egy kiváló megméretettés lesz a világ legjobb versenyzőinek, ahol a magyar bringások is szép eredményeket érhetnek el.

A Hír TV-nek adott interjújában Stephen Roche több dolgot is elárult a pályafutásával kapcsolatban. 

Az én nagy előnyöm a hozzáállásom és a motivációm volt. Mindig hittem abban, hogy képes vagyok elérni a céljaimat. Amikor egy kis szerencsével minden összejött, akkor igazán nagy dolgokat tudtam elérni - nyilatkozta Stephen Roche. A klasszis versenyző elmondta, hogy a Tour de France győzelmét még az ír miniszerelnök is a helyszínen nézte meg, aki később azt mondta neki, hogy haza kell jönnie Dublinba, hogy megünnepeljék a fantasztikus győzelmet. Amikor leszálltam a repülőről, az emberek átugrottak a kordonokon, és odafutottak elém a kifutópályára - árulta el az ír versenyző. Roche szerint a rendőröknek kellett utat törnie a tömegen keresztül, hogy eljusson a kijáratig.

Stephen Roche óriási versenyző volt a 80-as évekbenForrás: AFP/Boris Horvat

Az 1987-es Tour de France győzelmével kapcsolatban Stephen Roche több kulisszatitkot is elárult. A frissítő állomás nagyon nehéz szakaszon volt, és itt akartunk előnybe kerülni a többiekkel szemben. A segítők ezzel szemben kövekkel teli táskákat adtak nekünk, mi pedig a kulacsokba rejtettük el az ételt, így akartuk megtéveszteni a többi versenyzőt - árulta el az ír kerékpáros. Roche jelenleg szakkomentároként és versenyszervezőként dolgozik, valamint szakmai tanácsokkal látta el a májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny szervezőit. Az én időmben 9-től 17 óráig edzettünk, ami olyan volt, mint egy normális munkanap. Órákon át tekertünk, aztán délután tudtunk aludni egy kicsit. Ma már ez egy huszonnégy órán át tartó munka a profiknak - mondta el Stephen Roche.

A klasszis versenyzőnek magyar felesége van, és Siófokon laknak. Az egész Balatont még nem kerültem meg, de 80 kilométeres túrákat szoktam tenni a tó körül - árulta el Roche. A májusi Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversennyel kapcsolatban is nagyon bizakodó az ír kerékpározó. Azt gondolom, hogy minden adott, hogy kiváló versenyben legyen részünk. Remélem, hogy a fiatalok nézik, és ők akarnak lenni a Valter Attila. Egyébként ő akár a következő Tour de France győztese is lehet - zárta le mondandóját Stephen Roche.