Világ körüli stafétát szerveztek 500 nappal a 2024-es párizsi olimpia megnyitója előtt

2023.03.14. 12:05

Világ körüli stafétát szervezett kedden, 500 nappal a jövő évi párizsi olimpia rajtja előtt a játékokat előkészítő bizottság, valamint a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium.

Budapesten ebből az alkalomból reggel három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán, majd 2024 méteres futás következett, melyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek, egyetemek képviselői vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva. A virtuális stafétába - amely egy nap alatt körbejárja a világot - 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott, kapcsolódik be a nap során.

Az esemény apropóján a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára többek között arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemelten fontos, és a 2024-es olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz.

A virtuális stafétába 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott beForrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kiemelte, nagy örömmel tölti el, hogy száz év elteltével ismét Párizsban lesznek a játékok, és a MOB-nál örülnek annak is, hogy az olimpia visszatér Európába. Mi már párizsi lázban égünk" - jelentette ki Gyulay. Elárulta, hogy már készítik elő a szállásokat és az utazásról is gondoskodnak.

Az év nagy próbatételei között említette az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) Mariborban, valamint az Európa Játékokat, amelynek Krakkó és további hét város ad otthont. Utóbbin várakozásai szerint valószínűleg nagyobb csapat vesz majd részt, mint magán az ötkarikás játékokon. Az Európa Játékokat az idei év legfontosabb eseményének nevezte, amely felmérő lesz az olimpia előtt. Kiemelte, hogy a küldöttség létszáma nagyban függ a csapatsportágaktól.

Bízunk benne, hogy a férfi kézilabdacsapatnak van esélye és nagyon szurkolunk természetesen a két vízilabda-válogatottnak is, és kézilabdában a lányok sem mondtak le az olimpiai szereplésről. Ez nagyban meg fogja határozni, hogy hányan tudunk kimenni" - fogalmazott. - "Nagyon bízom benne, hogy a négy csapatból három legalább ki fog jutni az olimpiára, akkor már kvótaszámban jók vagyunk. Alapvetően egy olimpia hangulatát nagyban meghatározza, hogy szurkolhatunk-e magyar csapatnak."

Kifejtette, hogy erre az évre sűrűsödik a kvalifikációs időszak, már az áprilisi úszó országos bajnokságon lehet például kvótákat szerezni, nyáron pedig "igazi nagyüzem" lesz: kiemelte az atlétikai világbajnokságot, a kajak-kenu világbajnokságot és az öttusa-világkupát. Mint mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogató közeget építsenek fel a sportolóknak.

Gyulay Zsolt bízik a magyarok jó szereplésébenForrás: MTI/Kovács Tamás

Gyulay Zsolt kitért rá, hogy májusban európai olimpiai konferencia lesz. "A hangulat a háború miatt forrong" - mondta, megemlítve, az elmúlt két hónapban Thomas Bach elnök kezdeményezésére sor került egy online egyeztetésre a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal. - "A nemzeti olimpiai bizottságok beleegyeztek abba, hogy valamilyen szinten visszaengedik az orosz és belorusz sportolókat semleges zászló alatt."

Elmondta, azóta 31 ország petíciót fogalmazott meg, a lengyelek és az ukránok pedig erre az esetre bojkottot helyeztek kilátásba.

Nem gondoltam volna, hogy az 1984-es Los Angeles-i bojkott után még arról beszélünk, hogy ilyen veszély fenyegeti az olimpiai mozgalmat. Egy biztos: a magyar csapat ott lesz minden körülmények között, hiszen a mi közgyűlésünk határozott az olimpiai részvételről. Mi magyarok az olimpiát a béke utolsó szigetének tekintjük, nem hiszem, hogy bele kell keverni a politikát" - fogalmazott. Hozzáfűzte: "bizonyos feltételek mellett" van létjogosultsága az orosz és fehérorosz sportolók visszatérésének az Olimpiai Charta szellemiségében.

Kitért rá, hogy borsos áron is kapósak a belépők az olimpiára, amelyet 12 év után lát újra vendégül egy európai ország.

A párizsi játékokra 2024. július 26. és augusztus 11., a paralimpiára pedig augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor.