Hiába járt le a kétéves doppingbüntetése, visszavonul az olimpiai bajnok sportoló

2023.03.19. 12:25

Lejárt kétéves doppingbüntetése, de nem folytatja súlyemelő-pályafutását az oroszok olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Okszana Szlivenko.

A 36 éves versenyzőt - aki a TASZSZ-nak nyilatkozva tudatta döntését - 2021 elején tiltották el a moszkvai antidopping-laboratórium adatbázisából származó dokumentumok alapján. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2020 áprilisában jelentette be, hogy befejezte a csaknem háromszáz orosz sportolóval - köztük súlyemelőkkel - kapcsolatos vizsgálatát, miután a moszkvai labortól hosszadalmas huzavona után megkapta a doppingtesztek eredményeit tartalmazó összesítést.

Okszana Szlivenko nem folytatja a súlyemelő-pályafutásátForrás: AFP/Bertrand Guay

Szlivenko a 2008-as pekingi olimpiai játékokon a nők 69 kilogrammos kategóriájában eredetileg második lett, de a győztes - a doppingminták évekkel későbbi újratesztelésekor megbukott - kínai Liu Csun-hung 2016-os kizárása nyomán utóbb neki ítélték oda az aranyérmet. Az orosz emelő világbajnokságokon összetettben három aranyat és egy ezüstöt szerzett, Európa-bajnokságokon pedig hatszor győzött.

Ajánlataink