Ezt kikérem magamnak! - feldúltan távozott Debrecenből Klampár Tibor

2023.03.24. 10:51

Kellemetlen élményben volt része a magyar asztalitenisz egyik kiemelkedő alakjának, Klampár Tibornak, aki hiába látogatott el Debrecenbe, hatalmas megdöbbenésére nem fogadták őt.

A haon beszámolója szerint Gacsályi István, a DAK-DEAC egykori főtitkára, illetve a kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok, olimpiai negyedik helyezett Klampár Tibor ellátogatott a DAK-DEAC Egyetemi Asztalitenisz Központba, ám a legendás sportolót nem várt meglepetés érte. Klampár szeretett volna belenézni a tréningező növendékek munkájába és néhány menetre be is szállt volna hozzájuk, ám erre nem kerülhetett sor, mivel a klub nem számított a látogatására. Mindez természetesen rosszul érintette a világbajnok asztaliteniszezőt, aki néhány percnyi ütögetés után Gacsályi Istvánnal együtt elhagyta a termet.

Engem így még nem fogadtak sehol, mint itt, hogy szinte kiküldtek egy asztalitenisz-teremből, ezt kikérem magamnak. Olyan mintha megérkezne egy válogatott futballista egy utánpótláscsapathoz és kitessékelnék az edzésről. Hogy őszinte legyek, fel vagyok háborodva, szerintem így nem lehet bánni egy világbajnokkal, annak idején például Kínában több ezren tapsoltak nekem. Én szerény embernek tartom magamat, de ettől függetlenül azt hiszem, hogy valamit már letettem az asztalra ebben a sportágban, mindenhol tisztelettel és szeretettel fordulnak felém. Éppen ezért erre nem számítottam, nem gondoltam volna, hogy ilyen megtörténhet" – nyilatkozta feldúltan a haon-nak az áprilisban 70. születésnapját ünneplő sportoló, aki még a mai napig aktív játékos.

Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők, miután átvették a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság életműdíját 2019-benForrás: MTI/Illyés Tibor

Az incidenssel kapcsolatban a DAK-DEAC elnöke, Horovitz Tamást is megszólalt, ám tagadta, hogy bárkit is kiküldtek volna a teremből.

"Gacsályi István hívott korábban, hogy Debrecenben lesz Klampár Tibor, akit szeretne elhozni szerda délután az asztalitenisz központba, hogy játsszon a gyerekekkel. Az edzőkkel és a vezetőtársaimmal egyeztetve, megvizsgálva a napi programunkat, arra a döntésre jutottunk, hogy nem fér bele az időnkbe. Látni lehetett, hogy milyen sokan voltak lent, hiszen országos és nemzetközi versenyekre is készülünk. Írtam is Istvánnak, hogy köszönjük szépen a felajánlást, de ez az időpont nem alkalmas nekünk. Ehhez képest megjöttek Tiborral úgy, hogy nem számítottunk az érkezésükre – mondta az elnök, hozzátéve, hogy szervezett keretek között szeretettel várják vissza a vb-győztes sportolót.

A Klampár Tibor, Jónyer István, Gergely Gábor, Takács János és Kreisz Tibor összeállítású válogatott 1979. június 27-én a phenjani asztalitenisz-világbajnokságon 5:1 arányú győzelmet aratott a kínai csapat ellen és 27 év után ismét Magyarország lett a világbajnok.