Aranyérmes a magyar férfi párbajtőrcsapat

KOCH Máté; BOREL, Yannick
Kairó, 2022. július 22. Koch Máté (b) a francia Yannick Borel ellen küzd a férfi párbajtőrözők csapatversenyének elődöntőjében a kairói vívó-világbajnokságon 2022. július 22-én. MTI/EPA/Mohamed Hoszam
Vágólapra másolva!
Aranyérmet nyert a magyar csapat vasárnap a férfi párbajtőrözők Buenos Aires-i világkupaversenyén.

A Nagy Dávid, Koch Máté, Andrásfi Tibor, Keszthelyi Zsombor összeállítású együttes a 16 között 45-22-re verte a hazaiak alakulatát, majd nagy bravúrt végrehajtva 39-31-re az olimpiai bajnok japánokat. A taktikus küzdelmet hozó mérkőzésen a magyarok apránként nyolctusos előnyt dolgoztak ki, az utolsó párban pedig Kano Koki igyekezett felzárkózni Naggyal szemben, de szűk fél perccel a vége előtt jelezte, hogy befejezi a küzdelmet, mivel akkor még mindig megvolt a nyolc találatnyi különbség. Így a két vívó lepörgette a hátra lévő időt.

Hasonlóan ért véget a franciákat búcsúztató csehek elleni elődöntő, azzal a különbséggel, hogy ezen a mérkőzésen a magyarok sokáig három-négytusos hátrányban voltak, szívós munkával zárkóztak fel, egyenlítettek, majd előnybe kerültek, az utolsó asszó végéhez közeledve pedig, 35-28-nál már nem volt visszaút az ellenfélnek, így nem is esett több találat.

Az aranyért a venezuelaiakkal vívott a magyar csapat, nyolc párt követően döntetlen volt az állás, utolsóként azonban Nagy 7-1-re verte London olimpiai bajnokát, Ruben Limardo Gascont,

így 32-26-tal zárult a mérkőzés.

Buenos Airesben aranyérmes lett a férfi párbajtőrcsapat Forrás: MTI/EPA/Mohamed Hoszam

A 2019-ben világbajnok, 2021-ben olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely - a hunfencing.hu oldal beszámolója szerint - lábsérülése miatt ezúttal kihagyta a csapatversenyt, melyen 27 együttes indult.

A hétvége több kiemelkedő magyar eredményt hozott: a férfi párbajtőrözők diadala előtt, Kun Anna nyerte a női párbajtőrözők kínai vk-versenyét, Nancsingban,

a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard vk-n Szilágyi Áron győzött, majd a magyar csapat - Szilágyi, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállításban - bronzéremmel zárt a Zarándi Csaba világkupán.

Nagy Dávid hetedik lett Buenos Airesben és ugyancsak a hetedik pozícióban fejezte be szereplését a női párbajtőrcsapat Kínában.

A vívók számára áprilistól már az egyéves olimpiai kvalifikációs időszak zajlik.