Hatalmas csatákra és remek eredményekre számít a kapitány az országos úszóbajnokságon

MILÁK Kristóf; MÁRTON Richárd
Az aranyérmes Milák Kristóf (b) és az ezüstérmes Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetésén
Vágólapra másolva!
Az úszók felkészülését, formáját látva komoly versenyeket vár Sós Csaba a szerdán kezdődő kaposvári országos bajnokságon, amelyet követően véglegessé válik a világbajnoki csapat, valamint olimpiai szintek is várhatóak.

A szakember a közmédiának nyilatkozva kedden elárulta, csaknem a teljes élmezőny medencébe ugrik majd a Csík Ferenc Versenyuszodában, kivételt jelent az anyai örömök elé néző, háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, az Egyesült Államokban tanuló és készülő, néhány napja 200 méter háton olimpiai szintet teljesítő Kós Hubert, valamint a 2016-ban olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás.

Utóbbival kapcsolatban Sós Csaba elmondta, nincs formában, ezért döntött úgy, hogy kihagyja az országos bajnokságot. Kenderesi így nem lehet majd ott a világbajnokságon, ugyanis fő számában, 200 méter pillangón a világcsúcstartó, olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf, valamint az Eb-ezüstérmes Márton Richárd mögött csak harmadik a hazai rangsorban, a fukuokai vb-re pedig számonként a két legjobb szinttel rendelkező utazhat.

Az aranyérmes Milák Kristóf (b) és az ezüstérmes Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjének eredményhirdetésén a 2022-es római Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"A felkészülés a hírek szerint jól sikerült, meglátjuk, milyen lett a formába hozás, komoly versenyeket várok" - mondta Sós Csaba, aki külön kiemelte a 100 és a 200 méter gyors küzdelmeit, ugyanis itt adott esetben az ötödik helyezettek is bekerülhetnek tartalékként a világbajnoki csapatba, valamint a férfi 200 méter hát versenyeit, itt ugyanis Kós Hubert a világ idei legjobb idejével került az olimpiai ötödik Telegdy Ádám és a tavaly nyári, római Európa-bajnokságon ezüstérmes Kovács Benedek elé a hazai rangsorban.

Sós Csaba elmondta, kíváncsi az olimpiai bronzérmes, 2019-ben 200 méter pillangó világbajnok Kapás Boglárka visszatérésére, neki ugyanis az "akarata és a tehetsége" is a régi, valamint a tavalyi ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon kiválóan szerepelt fiatal versenyzőkre. Külön kiemelte Betlehem Dávidot, aki a közelmúltban remek eredményeket ért el nyíltvízi úszásban,

véleménye szerint rendkívüli képességekkel bír medencében is.

A mezőny egyetlen olimpiai bajnokáról, Milák Kristófról azt mondta a szakember: "ereje teljében van, ez a két év róla fog szólni."

Az országos bajnokság 17 órakor kezdődő döntőit az M4 Sport közvetíti.