Meghalt a legendás teniszezőt, Szeles Mónikát egy késsel hátbaszúró bűnöző

Horizontal, Szeles Mónika
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /ARD/NDR/HANDOUT " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS GERMANY OUT This handout picture released by German TV Public Broadcaster ARD/NDR shows medical doctors take care of Serbo-Croatian tennis player Monica Seles, injured by a knife attack on April 30, 1993 on the Rothenbaum tennis court in Hamburg, northern Germany. TV-Grab -Best quality available! (Photo by DPA/ARD/NDR / AFP)
Vágólapra másolva!
68 éves korában meghalt Günter Parche, aki azzal vált híressé, hogy 1993-ban a hamburgi tornán egy késsel hátbaszúrta Szeles Mónikát, aki akkor a világ legjobb teniszezője volt.

1993. április 30-án a németországi Hamburgban megrendezett teniszverseny negyeddöntőjében

szúrta hátba egy 23 centiméteres csontozó késsel az 1954-ben született Günter Parche az újvidéki Szeles Mónikát.

Günter Parche hátba szúrta Szeles Mónikát Forrás: AFP/-

A tenisztörténelem legszörnyűbb másodpercei következtek este hét óra előtt tíz perccel, amikor Szeles Mónika lehajolt egyesek szerint a törölközőjéért, mások szerint a vizes palackért. Néhány másodperccel később már erős fájdalmat érzett a hátában.

A szúrás két centiméterrel kerülte el a gerincoszlopot, ennek ellenére, a német bíróság sosem kezelte úgy az ügyet, mintha gyilkossági kísérlet lett volna, mivel Parche azt mondta, nem akarta megölni Szeles Mónikát.

Szörnyű pillanatokat élt át Hamburgban Szeles Mónika Forrás: AFP/-

– idézte a Szabad Magyar Szó a teniszezőt, aki hozzátette, másra már nem emlékszik.

Az akkor 19 éves Szeles már nyolc Grand Slam-győzelemnél tartott. A merényletet követően több mint kétéves kihagyás után visszatért a teniszpályára, de már csak egy Grand Slam-tornát nyert meg,

s soha többet nem láthattuk régi formájában tündökölni. A merénylet utáni pánikrohamok gyötörték, amelyek súlyos depressziót és ételfüggőséget okoztak nála.

Szeles Mónika a szörnyű eset után már soha nem volt a régi Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/-

Günter Parchét beszámíthatatlannak nyilvánították, így nemcsak, hogy szabadlábon védekezhetett, hanem egyetlen napot sem kellett a börtönben töltenie, ugyanis két év felfüggesztettre ítélték.

Parche többször is elmondta, ő csak Steffi Grafnak szeretett volna segíteni, hogy az általa imádott teniszező visszakerüljön a világranglista élére. Sérülést szeretett volna okozni Szelesnek, megölni nem akarta.