Döbbenet: harminc év elteltével derült ki a titok, életet mentett a Szeles Mónika elleni merénylet fotója

Horizontal, Szeles Mónika
RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /ARD/NDR/HANDOUT " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS GERMANY OUT This handout picture released by German TV Public Broadcaster ARD/NDR shows medical doctors take care of Serbo-Croatian tennis player Monica Seles, injured by a knife attack on April 30, 1993 on the Rothenbaum tennis court in Hamburg, northern Germany. TV-Grab -Best quality available! (Photo by DPA/ARD/NDR / AFP)
Vágólapra másolva!
Három évtizede rázta meg a világot a tenisztörténelem legborzalmasabb eseménye, a Szeles Mónika elleni merénylet. A támadás képei máig az emberek retinájába égtek. A fotós sokat köszönhet az értük kapott vagyonnak - írja a Bors.

Harminc évvel ezelőtt, 1993. április 30-án szúrta hátba egy német férfi Szeles Mónikát a hamburgi női tenisztorna negyeddöntőjében. A riválisárt, Steffi Grafért fanatikusan rajongó

Günter Parche egy térfélcserénél támadt rá hátulról egy 22 centis konyhakéssel.

Szeles fizikai sérülése kevésbé volt súlyos, ellenben olyan lelki sebet ejtett rajta, hogy az akkori világelső a trauma hatására bulímiás és depressziós lett, több mint két évig nem játszott. Nem csak Németországba nem tért vissza többé, de egyetlen Grand Slam-tornagyőzelmet leszámítva a tenisz csúcsára sem: a későbbiekben már sohasem volt a régi.

Szeles Mónikát hátba szúrták a meccsen Forrás: AFP/-

A döbbenetes jelenetről annak idején Thorsten Baering német sportfotós készített képeket, amelyek bejárták a világsajtót. Szerencséje volt, mert az

addigra már eldőlt teniszmeccsről már hazaindult volna, csak a jó fényviszonyok láttán döntött úgy, hogy marad még kattintani pár felvételt Szelesről.

"Vele szemben ültem, és egyszer csak felfedeztem mögötte valamit. Miután a fényképezőgépen keresztül néztem,

– emlékezett vissza most Baering. Hozzátette, csak akkor hagyta abba a kattintgatást, amikor Szelest már javában ápolták az orvosok.

A híressé vált fotók egyike: Szeles a földön ül a merénylet után Forrás: AFP/-

Ezt követően a laborba sietett, hogy előhívja a filmeket. Több mint egy óra múltán látta csak, hogy sikerült lefotóznia azt a pillanatot is, amikor leszúrta őt az elkövető.

"Sosem felejtem el, ahogy a torkomban dobogott a szívem akkor a laborban. Azt kérdegettem magamban, hogy tettestárs vagyok-e: ordítanom kellett volna-e, hogy figyelmeztessem Szelest? Persze ma már tudom, hogy semmin sem tudtam volna változtatni,

minden olyan gyorsan történt, és annyira nem számított erre senki" – mondta a hamburgi sportfotós.

A fotós életét megmentették a merényletről készült pillanatok Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/-

Baering egyedüliként dolgozott Szeles és Magdalena Malejeva mérkőzésén, így csak neki voltak képei a merényletről, ez pedig az életét mentette meg.

"Mindenki ezeket akarta tőlem.

Sosem gondoltam volna, hogy fotókkal ennyit lehet keresni. Inkább nem árulom el, mennyit kaptam értük, de a pénz megmentette az életemet. Több mint egy évvel később diagnosztizáltak hererákkal, és majdnem egy évig feküdtem kórházban. Addig nem volt megtakarításom,

de a Szeles-fotóknak hála nem kellett aggódnom az anyagiak miatt. Az értük kapott összegek határozottan hozzájárultak a felépülésemhez" – árulta el a fotós.