Vágólapra másolva!
Az előző évtized egyik legjobb bokszolójának számított a pakisztáni származású brit Amir Khan, aki 17 évesen olimpiai ezüstérmet nyert Athénban, profiként pedig világbajnoki címet szerzett. Pályafutása fényesen ívelt felfelé, de a szexbotrányok és magánéleti válságok kihatással voltak rá. A tavaly visszavonult sportolónak több nehézséggel is meg kellett küzdenie az elmúlt időszakban, idén két évre eltiltották doppingolás miatt, manapság pedig már csak valóságshow-kban és tévéműsorokban szerepel. A kérdés csak az, az utóbbi évek kudarcai után képes lesz-e még felállni a padlóról?

Amatőr tehetségből olimpiai hős

A pakisztáni származású brit sportoló édesapja biztatására kezdett el bokszolni 11 évesen, a karrierje pedig rendkívül fényesen indult. Még 18 éves sem volt amikor feltűnt a 2004-es athéni olimpián, ahol Nagy-Britannia egyetlen képviselője volt ökölvívásban, ezt azonban cseppet sem érezte nyomásként.

A szupertehetségnek kikiáltott bokszoló hatalmas meglepetésre ezüstérmet szerzett könnyűsúlyban, ezzel 1976 után a szigetország legfiatalabb olimpiai bokszolójává vált.

A döntőben éppen attól a kubai Mario Kindelantól kapott ki, aki már az olimpia előtti felkészülés alatt is legyőzte őt.

A 2004-es athéni olimpia után hősként ünnepelték a 17 éves Amir Khant Forrás: AFP/Joe Klamar

Az athéni döntőt nyolcmillióan nézték élőben a BBC-n, a fiatal angol öklöző egycsapásra sztárrá vált a hazájában és szinte naponta kapott jobbnál jobb profi ajánlatokat. Egy ideig azonban úgy tűnt, hogy Khan csak a 2008-as pekingi játékokat követően, de már olimpiai bajnokként kíván a hivatásosak közé állni, végül 2005 elején a legnagyobb brit promoter, Frank Warren szárnyai alá került. Mindez nem csak szakmailag, de anyagilag is jó döntésnek bizonyult, ugyanis csak a szerződés aláírásáért 2 millió fontot tehetett zsebre.

A bajnok felemelkedése

Miután profivá vált Khan karrierje gyorsan kezdett felfelé ívelni. A szupertehetség 2006 decemberében lehetőséget kapott, hogy élete első címmeccsét vívja, ráadásul könnyűsúly helyett már kisváltósúlyban. Mindez azért volt lehetséges, mert a gála egyik főmeccsét vívó Scott Harrison az utolsó pillanatban lemondta az összecsapását, a szervező Frank Warren pedig így kénytelen volt rögtönözni. Vélhetően Harrison kiesése nélkül csak hónapokkal később adatott volna meg Khan számára ekkora esély. Az alig 20 éves tehetség nem volt megilletődve, végig koncentrált volt, sokszor 6-8 ütéses kombinációkkal találta el ellenfelét, Rachid Drilzanét, így a tízmenetes londoni gála főmérkőzésén egyhangú pontozással győzött, és ezzel az IBF interkontinentális bajnoka lett.

A kanadai Phil Lo Greco legyőzését ünnepli Khan, a meccs mindössze 40 másodpercig tartott Forrás: AFP/Oli Scarff

Khan 2007-ben könnyű és látványos győzelemmel védte meg először a könnyűsúlyú Brit Nemzetközösségi bajnoki címét, miután a meglehetősen egyoldalú meccs negyedik menetében kiütötte Scott Lawtont. Az angol szupertehetség aztán egy évvel később Martin Kristjansen legyőzésével szerezte meg a WBO interkontinentális övét könnyűsúlyban.

Kétségtelen, hogy Khan a brit ökölvívás legnagyobb sztárja volt akkoriban, de fényesen induló

karrierjét némileg beárnyékolja, hogy olykor hatalmas kiütésekbe is beleszaladt a gyenge álla miatt.

Profi pályafutása 19. mérkőzésén szenvedte el első vereségét, miután a kolumbiai Breidis Prescott mindössze 54 másodperc alatt elintézte őt a ringben.

Ám mint minden igazi harcos, ő is felállt a padlóról és 2009 márciusában a mexikói Marco Antonio Barrera elleni győzelemmel visszanyerte a WBA könnyűsúlyú nemzetközi bajnoki címét. Ráadásul ezt követően két éven át veretlen maradt, mígnem 2011 decemberében - bírói részrehajlással - hatalmas meglepetésre vereséget szenvedett Lamont Petersontól, ezzel elveszítette a WBA és a IBF kisváltósúlyú világbajnoki címeit. Bár az amerikai bunyós már az első menetben padlózott, a világbajnokot többször is pontlevonással büntették, végül pedig megosztott pontozással Petersont látták jobbnak, akitől egyébként néhány évvel később elvették a címet a pozitív doppingtesztje miatt.

A kolumbiai Samuel Vargast pontozással győzte le 2018-ban Forrás: AFP/Paul Ellis

Khannal így három év után fordult elő újra, hogy vesztesen hagyta el a ringet. Bár Khan 29 évesen azt nyilatkozta, úgy érzi, hogy pályafutása csúcsán van, a teljesítménye és az eredményei egészen másról árulkodtak. Saúl Canelo Alvarez például a WBC világbajnoki címmeccsén 2016-ban

egy brutális KO-val padlóztatta a britet, aki úgy csuklott össze a hatodik menetben mint egy rongybaba, de a Terence Crawford elleni kudarca is már rávilágított bizonyos hiányosságokra.

Fényűzés és magánéleti botrányok

Khan és felesége, Faryal Makhdoom 2013-ban házasodott össze, amire a bokszoló egymillió fontot költött. A hatalmas partin mintegy 4 ezer vendég vett részt, többek között olyan legendás sportolók is, mint Wayne Rooney vagy Rio Ferdinand. Khan elmondása szerint azonban ezt már megbánta.

"Család, barátok, mindenki szeretne ott lenni. Ha felhívsz egy rokont, el akarja hozni a nénikéjét, nagybátyját, unokatestvérét, kishúgát.

– árulta el évekkel később az olimpiai ezüstérmes sportoló.

A párnak három gyereke született, de a kapcsolat korántsem volt felhőtlen és botrányoktól mentes. Khan állítólag 2018-ban,

alig három héttel második kislány születése után megcsalta feleségét egy 22 éves kozmetikussal.

A bokszoló természetesen tagadta a vádakat, és a közösségi oldalán felháborodva reagált.

"Micsoda hülyeség! Csak egy közös képet szeretett volna kérni, de a biztonságiak megkérték, hogy távozzon, mert túl részeg volt. Véleményem szerint csak ezért adta el bulvárlapoknak a sztorit. Elég furcsa, hogy nincs közös fotónk" – írta a Twitteren.

Még ugyanabban az évben egy Sandy Hunter nevezetű influenszer is azt állította, hogy szenvedélyes viszonyt ápolt a bokszolóval, és erről intim felvételeket is kiszivárogtatott. A botrányos megcsalás megrázta a brit sajtót és természetesen Khan feleségét is, aki kis időre külön költözött a gyerekekkel.

Khan és felesége, Faryal Makhdoom Forrás: AFP/Carl Court

Khan 2022 februárjában bokszolt utoljára, méghozzá ősi riválisa, a szintén brit Kell Brook ellen, akitől kikapott. Idén áprilisban

nyilvánosságra hozták a meccs utáni mintáját, ami pozitív lett.

A mintában ostarine nyomaira bukkantak, amit a tilosban járók izomépítéshez, valamint az állóképesség növeléséhez és regenerációhoz használnak. Khan végig ártatlannak vallotta magát, azt állította, hogy akár a kézfogások során is bekerülhetett a szervezetébe a tiltott szer. A hatóságok ugyan elhitték, hogy nem szándékosan doppingolt, de így is két évre eltiltották. Ennek ellenére Brooks magából kikelve dühöngött, miután az ügy napvilágot látott.

"Felfordul ettől a gyomrom. Három gyerek vár otthon, ő meg úgy lépett ellenem a ringbe, hogy valamilyen általa szedett szer segítségével akart ártani nekem. A magyarázkodása egy vicc. A sarokba szorították. Mindenki így van ezzel, aki lebukott. Úgy lépett be a ringbe, hogy már benne volt ez a szer a szervezetében, egy olyan sportban, ahol legálisan megölhetsz valakit.

Canelo megsemmisítő kiütése után Khan a padlóra került Forrás: AFP/John Gurzinski

Rossz szándékkal szállt ringbe, mindenáron meg akarta nyerni a meccset, ami most visszaütött.

Megpróbálta felturbózni magát, hogy előnyhöz jusson, de nem a 12 hetes edzőtáborral. Ezért nagyon meg kell fizetnie. Az emberek azon fognak gondolkodni, hogy mégis mióta szedi ezeket a szereket. Ez beszennyezi az egész karrierjét. Ha nem szedte volna ezeket a szereket, valószínűleg már a harmadik menetben kidőlt volna. Így is nagy verést kapott.

Ezzel a veréssel és az emberek megvető tekintetével együtt kell élnie élete végéig"

- dühöngött Brook.

Sportolóból igazi celeb lett

Tavaly májusban a korábbi világbajnok bejelentette, hogy mindössze 35 évesen visszavonul.

- írta a közösségi oldalán a korábbi WBA, IBF kisváltósúlyú világbajnok.

Teljesen persze nem távolodott el az ökölvívástól, ugyanis jelenleg is promóterként tevékenykedik, illetve saját bokszakadémiája van Pakisztánban. Ám a sportolói státusza mára már kissé megváltozott, mivel egyre gyakrabban tűnik fel különböző szórakoztató célú valóságshow-kban, emiatt pedig már sokkal inkább tekintenek rá egyfajta celebként.

Rendkívül nagy népszerűségnek örvend a Khan családról szóló realityshow Forrás: Instagram/faryalmakhdoom

A feleségével közösen bepillantást engedtek a fényűző életükbe azzal, hogy a BBC-vel leszerződve elindították a Meet the Khans: Big in Bolton című reality műsorukat, ami már a harmadik évadnál jár. Legutóbb pedig a brit Celeb vagyok, ments ki innen! idei évadában szerepelt, ahol

a 45 millió dolláros (15,2 milliárd forint) vagyonával a valaha volt leggazdagabb versenyzője lett a népszerű tévéműsornak.

A 36 éves korábbi klasszis végül az ötödik lett, miután arra kérte a többieket, hogy szavazzák ki a dzsungelből.

"Őszinte leszek, nem akartam, hogy bárki más essen ki. Mindannyian nagyon jól éreztük magunkat. Én is nagyon élveztem. Úgy gondolom, hogy sikerült legyőznöm a félelmeimet.

Hiányoztak már a gyerekeim is, ennél hosszabb ideig még soha nem voltam távol tőlük" – mondta Khan, hozzátéve, hogy úgy érezte, ha tovább marad, azzal csak bohócot csinált volna magából.

Khan és felesége a közösségi médiában is rendkívül népszerű, mindkettejüket milliók követik az Instagramon, ahol gyakran mutogatják tökéletesnek tűnő életüket.

Azonban a gazdagság és pompa árnyoldalait is megtapasztalta már, ugyanis a közelmúltban fegyveresek támadták meg a nyílt utcán. A rablók tudták, mit keressenek, rögtön a gyémánttal díszített luxusóráját kérték a sztárnak, aminek 70 ezer fontra (nagyjából 30 millió forint) becsülik az értékét. A bokszoló habozás nélkül átadta az ékszert, mert attól tartott, hogyha nem teszi, akkor megölik.

– mondta az eset után.