Suhajda Szilárd felesége azt mondja, a serpák láttak egy emberi alakot a Mount Everesten

2023.05.25. 11:36

Szerdán megindított, oxigénpalack nélküli csúcstámadása óta nincs hír a Mount Everest tetejére tartó Suhajda Szilárdról. A magyar hegymászóval több mint 24 órája kommunikáltak utoljára, a nyomkövetője nem működik, és ami a legrosszabb: a csúcsot időközben megjárt csapatok nem látták. Felesége viszont úgy tudja, a serpák láttak egy emberi alakot a négyes tábor és a csúcs között. 

Az explorerwebs.com beszámolója szerint a két mászóból és hat serpából álló csapat helyi idő szerint szerdán este indult el a négyes táborból, és a nepáli idő szerint csütörtök délelőtt érte el a csúcsot. Tudták, hogy Suhajda Szilárd eltűnt, kifejezetten őt keresték mászás közben.

Most úton vannak visszafelé. Nem látták a magyar hegymászót"– mondta az Imagine Nepal vezetője az ExplorersWebnek.

Szilárd hazai csapata arról számolt be, hogy két serpa felment a 4-es táborba, hogy megvárják őt, de még nem hívták a mentőcsapatokat. Felesége, Legindi Tímea viszont az M1 Híradónak elmondta, hogy úgy értesült a serpáktól, hogy láttak egy emberi alakot a négyes tábor fölött. 

„Láttak a négyes tábor fölött vélhetően egy emberi alakot. Ez még nem biztos hír, most a megerősítését várjuk. Ennek kapcsán a mi ügynökségünktől mozgósítottak további serpákat, akik felmennek a négyes táborba, illetve azt gondolom, hogy el fognak indulni az alak irányába, hogy megbizonyosodjanak róla, ott tényleg egy ember van. Ha valóban egy emberi alakot látnak, akkor az Suhajda Szilárd lesz, mert rajta kívül nem sokan mozognak a hegyen" - mondta Legindi Tímea az M1 híradónak.

Suhajda Szilárd felesége a Rádió1 reggeli műsorában korábban azt mondta: férje (az interjú idejében) 37 órája indult el a négyes táborból, nagyon hosszú ideje van nagyon magasan, ahol a hőérzet körülbelül -31 fok lehet. A négyes táborban őt kereső serpák a hegymászó saját sátrát keresik, de szétnéznek a többi sátorban is. Tímea az ExplorersWeb értesüléseihez hasonlóan úgy tudja: a csúcs körül járó csapat valóban nem találkozott férjével, de ez a sötét miatt is lehetett.

A magyar hegymászó legutóbb szerdán reggel vette fel a kapcsolatot hazai csapatával 8400 méteres magasságból. Onnan továbbindulva a nyomkövető időnként jeleket regisztrált, amelyek azt mutatták, hogy nagyon lassan halad a csúcs felé. Az utolsó két jel a nyomkövetőtől késő este érkezett: 8700 és 8795 méterről.

Egyelőre nem tisztázott, hogy Suhajda Szilárdnak volt-e rádiója, de hegymászótársa, Klein Dávid szerint valószínűleg nem vitt magával ilyen berendezést.

Nem tudni, mozgó alakot láttak-e

Suhajda Szilárd felesége a Hír TV-nek is nyilatkozott, ahol elmondta: férje jeladója továbbra sem működik, műholdas telefonon sem lépett kapcsolatba senkivel. 

Legindi Tímea részletezte a legfrissebb információkat, elmondása szerint az egyik kliens a négyes tábor fölött vélhetőleg egy embert látott, de nem tudni, hogy mozog-e vagy sem. Mint kifejtette, kevesen mozognak egyedül ebben a magasságban, ha az észlelt alak egy kliens lenne, aki visszafelé ereszkedik, akkor lenne mellette serpa. 

A kérdésre, hogy érzelmileg hogyan bírja a várakozást, azt felelte:

"Igazi hullámvasút, nem lehet elmondani. Minden lehetséges forgatókönyvet végigvettem magamban, nem két végletet, hanem azt, hogy például miért állhatott le a GPS. Azt gondolom, hogy felért, de nagyon későn, onnan ereszkedik vissza. De mivel nem működik a jeladó, nem lehet ezt megmondani. A telefonok kapkodása eltereli a figyelmemet, támogató közeg vesz körül barátokkal, családtagokkal. De hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem sírtam el magam legalább tizenötször."