Megtalálták Suhajda Szilárdot - nagy a baj

2023.05.25. 21:56

A szerdán megindított, oxigénpalack nélküli csúcstámadása óta először érkezett hír Suhajda Szilárdról, aki több mint egy napja nem adott életjelet magáról. A hegymászó közösségi oldalán megjelent bejegyzéséből kiderült, hogy végre tudják, hol van, sikerült beazonosítani a pozícióját, reggel pedig helikopteres csapat indul a keresésére.

Suhajda Szilárd hazai háttércsapatának közleményéből kiderül, hogy Szilárd körülbelül 8780 méteren, a Hillary-lépcső aljában van. Az őt észlelő csapat elmondta: ruházata alapján egyértelműen beazonosítható volt. Amikor elhaladtak mellette, életjeleket mutatott, de fagyási sérülések nyomai és a magashegyi agyödéma jelei látszottak rajta. 

Suhajda Szilárd a Mount Everest-expedíciónForrás: Suhajda Szilárd Facebook oldala

A háttércsapat az esti órákban megállapodott a Szilárd alaptábori hátterét biztosító nepáli ügynökséggel abban, hogy 26-án reggel megkísérelnek helikopterrel felrepülni olyan magasságba, ahonnan láthatják Szilárdot. Ezzel egy időben három serpát elindítanak Szilárdért, akik optimális esetben már május 26-án, a késői órákban felérhetnek hozzá.

A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságban, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban és hiszek a csodákban" – mondta Legindi Tímea, az expedíció kommunikációs munkatársa, aki nemcsak Szilárd egyszemélyes háttércsapatát alkotja, hanem a mindennapokban is szerető társa, felesége.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében az volt a célja Suhajda Szilárdnak, hogy elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát "tisztán", vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül.

Magyar állampolgárnak ez ilyen módon még nem sikerült.