Ekkor közölhet újabb információkat a mentőcsapat Suhajda Szilárd állapotáról - videó

2023.05.26. 11:34

Csütörtökön kiderült a magyar hegymászó, Suhajda Szilárd pontos tartózkodási helye a Mount Everesten, a kimentésére pedig azonnal egy csapatot vezényeltek ki, mely a szakma legjobbjaiból áll, és amely csapatokat a felesége, Legindi Tímea koordinálja. Egy hegymászó szakújságíró, Pintér László a TV2 Mokka című műsorában beszélt Suhajda lehetséges állapotáról és esélyeiről – írta a tenyek.hu.

Suhajda a tervei szerint első magyarként akart feljutni a Mount Everest csúcsára pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül. Eleinte minden rendben zajlott, nyomkövetője azonban a csúcstól mindössze 53 méter távolságra, 8795 méterről küldött jelet, majd a hegymászó eltűnt.

Csütörtök este egy lefelé tartó kereskedelmi mászócsapat rátalált 8780 méteres magasságban, az úgynevezett Hillary-lépcsőnél a magyar mászóra, aki még életben volt. Egy, a Suhajda felesége által irányított háromfős serpacsapat péntek reggel így elindult a mentőakcióra, ugyanakkor Pintér László elárulta, Suhajda esélye a túlélésre ennek ellenére igencsak csekély.

A hegymászó szakújságíró hozzátette, minden erejükkel azon vannak, hogy Suhajda Szilárd épségben hazajusson. Azonban további információkig 12-15 óra is eltelhet, ez az, ami miatt nem tudnak minden percben friss részletekkel szolgálni. Pintér László mindenkit arra kér, hogy a lehető legnagyobb együttérzéssel viszonyuljon az itthon maradt családhoz.