Vágólapra másolva!
Továbbra is folyik Suhajda Szilárd hegymászó keresése a Mount Everesten. A csütörtök esti apró reménysugár után azonban péntek reggel hiába várjuk a hírt, hogy megtalálták.

Az egyik legtapasztaltabb és legsikeresebb, már több nyolcezres csúcsot is megmászó Suhajda magyar idő szerint kedden hajnalban indult el a világ legmagasabb hegyére. A mászó tisztán, azaz teherhordó serpák és oxigénpalack nélkül szeretett volna első magyarként felérni a világ tetejére, a 8848 méteres csúcsra.

Műholdas jeladója azonban a ritka észlelések után szerda este óta nem adott újabb jelet, ahogy ő maga sem jelentkezett be, és azóta nem tudni róla.

A csúcsmászó a tervek szerint vasárnap elérte a 6400 méteren lévő 2-es tábort, majd hétfőn a 7200 méteren lévő 3-as táborban éjszakázott. Innen kedden kora hajnalban mászott fel a 7950 méteren lévő 4-es táborba, ahol felállította egyszemélyes sátrát.

A csúcsra kedd este, nepáli idő szerint 21:05-kor indult el, tökéletes időjárási körülmények között. A hegymászó GPS nyomkövetője a beállított tízperces intervallumok helyett azonban csak szórványosan küldött jeleket, esetenként akár négy órán át nem érkezett friss pozíció-meghatározás.

Műholdas telefonján viszont kétszer is bejelentkezett. Először nepáli idő szerint szerdán reggel 8 órakor, az úgynevezett Balcony tetejéről, 8450 méterről hívta a háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint szerdán 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést.

Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval - írták közösségi oldalán.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni haladásáról. A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez a Hillary-lépcső magassága. A csúcs innen mindössze 53 méter szintkülönbségre, a mászó addigi mozgása alapján körülbelül másfél órányi mászásra van. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.
A műholdas jeladója alapján a legnagyobb elért magassága 8795 méter volt. Ez ugyan vertikálisan mindössze 50 méterre van a csúcstól, mászóidőben azonban még akár másfél-két óra is lehet.

A legnagyobb kockázatot a mászók azzal vállalják, ha nem fordulnak vissza időben - legyenek bármilyen közel is a csúcshoz - ugyanis lefelé egyrészt legalább ugyanannyi időt kell hagyni a mászásra, mint fölfelé, ráadásul általános vélemény szerint a mászás igazán veszélyes része az ereszkedés.

Ez különösen igaz, ha a mászó egyedül van, fizikailag kimerült és nincs nála oxigén.

A palackozott oxigén nemcsak a légzést könnyíti meg, de csökkenti a hidegérzetet is, segít elkerülni a súlyos fagyási sérüléseket.

A támogató csapat szerda este óriási erőket mozgósítva dolgozik Suhajda lehozásán. Felvették a kapcsolatot az alaptábori szolgáltatást nyújtó nepáli ügynökséggel, és együtt kezdték el megszervezni a mentést. Ami új lendületet kapott azt követően, hogy egy lefelé tartó kereskedelmi mászócsapat azt mondta, hogy 8780 méteren, az ún. Hillary-lépcsőnél látták a magyar mászót, aki még életben volt.

Az m4sport.hu úgy tudja, hogy Suhajdát a kiépített kötélpályától kicsit messzebb, kicsúszva látták, majd lefelé tartva szintén észlelték őt, de a pozíciója az előzőhöz képest kicsit módosult.

Ez a pozíció egyébként megegyezik a május 24-én magyar idő szerint 15:45-kor észlelt utolsó GPS-jellel.

Beazonosítása a ruhája és a NoO2 (oxigén nélküli hegymászó) matricák alapján megtörtént. Egy korábbi beszámoló szerint a 4-es tábor felett egy alakra lett figyelmes néhány hegymászó, mostanra kiderült, hogy az említett alak a május 24-én este startoló, 8 serpából és 4 mászóból álló (egyébként Szilárdot is megtaláló) csapat legutolsó segítője volt.

Egy korábbi bejegyzés, még bizakodó hangvételben:

Csakhogy az Everesten abban a magasságban még egy csendes, viharok nélküli éjszakán is -25-30 fok van, amit kimerülve, víz és oxigén nélkül szinte képtelenség túlélni. Az Explorersweb hegymászó híroldal is amondó, már aligha van életben a magyar hegymászó, bármilyen szívós.

Felesége, Legindi Tímea is amondó: reálisan nézve, a magyar mászó már nincs életben.

A mentőcsapatnál van extra oxigén, de dexametazon (az oxigénhiánytól kialakuló magas nyomású agyi ödéma kezelésére alkalmazott szteroid) nincs. Ez utóbbi induláskor Suhajdánál viszont volt, kérdés azonban, hogy elhasználta-e korábban.

Pillanatnyilag három forgatókönyv lehetséges, írja a Hírado.hu:

  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, de nem találják ott, azaz ő közben lecsúszott a 2-es tábor irányába, ami végzetes
  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, ott is találják, de már nem él
  • Visszamennek Szilárd pozíciójába, ott is találják, és még életben van

Amennyiben Szilárdot sikerül lejuttatni a 2-es táborba, onnan már helikopter szállíthatja a nepáli fővárosba, Katmanduba.

Pénteken reggel a mászó édesapja, Suhajda Tibor is közzétett egy fiának szóló üzenetet a közösségi odalán, ahol azt írta, imádkozik, hogy fiát még életben találják.

"Mit is élhetsz át most! Sikerek és kudarcok? Most engedd el és csak magadra, a túlélésre gondolj, koncentrálj! Összetartva az ország, barátok és rokonok - VELED VAGYUNK ÉS IMÁDKOZOM, IMÁDKOZUNK ÉRTED és, hogy a kis unokám, a fiad Soma, újra a tenyeredbe tudjon csapni, - hogy szia "édesapa" újra itthon...:)
Könnyes szemmel aggódva, osztom meg én is, a jelenlegi, biztató friss híreket...
Szeretünk és nagyon várunk HAZA‼️
Tarts ki, erős vagy!" - írta Suhajda Tibor.