Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste

2023.06.02. 14:10

Előkerülhet Suhajda Szilárd holtteste, ám a magyar hegymászó nyughelye már mindörökre a Mount Everest marad – a gyászoló család akarata ez.

Csak az idei, tavaszi mászószezonban 17-en tűntek már el a csúcstámadás közben az Everesten. A hegymászók többségének a halálzónában veszett nyoma. Ez minden idők legtragikusabb mutatója, még soha ennyien nem adták életüket a hegyért - írja a Bors.

Köztük van a kiváló sportember, Suhajda Szilárd is. Suhajda halálát, aki oxigénpalack nélkül mászott, agyi ödéma és fagyási sérülések okozták. A csúcstól nem messze, már a halálzónában, a Hillary-lépcsőnél veszett nyoma.

Előkerülhet Suhajda Szilárd holttesteForrás: MTI/Lehoczky Péter

Azonban a rendkívül zord körülmények ellenére az Everesten mégis évről évre egyre melegebb az idő. A változás pedig nem kedvez a gleccsereknek, amik gyors olvadásnak indultak. Ennek köszönhető, hogy a hegy – ahogy egy serpa fogalmazott – egyre több áldozatát adja vissza. A holttestek a kiolvadt jégtakaró alól kerülnek elő.

A Föld legmagasabb hegye közel 300 mászó életét követelte eddig, közülük kétszáz még mindig a hótakaró alatt lehet. A melegedésnek köszönhetően csak tavaly, tíz frissen előkerült holttestet hoztak le a tibeti oldalon.

Suhajda gyászoló családjának akarata szerint a mászó végső nyughelye az Everest marad. Ez abban az esetben is így lett volna, ha a segítségére induló serpák megtalálják Szilárdot.

Ajánlataink